Usame Zukorlić o nasljeđu rahmetli Muftije: Sandžak kao najveći amanet

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Predsjednik Stranke pravde i pomirenja Usame Zukorlić bio je gost u ramazanskom programu na Alfa TV. On je govorio kako provodi ove mubarek dane u svetom mjesecu muslimana, ali i o tome koliko mu je teško bez oca. 

Kazao da su ovi ramazanski dan tužni za njega i porodicu, jer već treću godinu ovaj blagdan provode bez rahmetli muftije Muamera Zukorlića.

Dodao je poslije smrti rahmetli muftije Ramazani u Sandžaku su tužni.

“Posebno tužni za našu porodicu i trudimo se da nastavimo da živimo i oživljavamo sve ono što smo naučili dok je rahmetli muftija bio među nama“, kazao je Zukorlić

Na pitanje, šta je rahmetli Muamer Zukorlić ostavio u amanet, Zukorlić odgovara.

„Postoji ogromna zaostavština rahmetli muftije na raznim poljima. Samo predavanja, govori, emisije koji su ostali iza njega, a svaka za sebe je priča. Međutim, naš amanet je Sandžak. Onakvim kakavim ga je rahmetli  muftija vidio i onakakav kakav treba da bude, naš je najveći amanet, ali i sve Bošnjačke, islamske i ljudske vrijednosti su nam amanet“, riječi su predsjednik Stranke pravde i pomirenja.

Zukorlić je kazao da im je misija da se porodice ugledaju na pozitivne primjere, ljude kao što je bio rahmetli Muamer Zukorlić.

„Hrabrost i mudrost, odvažnost i nepokolebljiva borbenost. Rahmetli muftija svojim autoritetom uspio je da nam otvori vrata širom Srbije, posebno u Beogradu kojeg neki vole, neki ne vole, neki se plaše. Ja kao narodni poslanik djelujem u Beogradu i trudimo se  i to je još uvijek misija. Mi smo jedini koji baštine aktivno tu vrstu politike. Uspjećemo kada tu vrtu politike budu druge stranke uzele kao svoje i one razvile bajrak pravde i pomirenja među narodima na zapadnom Balkanu“, poručio je on.

Muftija Zukorlić bio je cijenjen širom regiona. Njegov nasljenik iskatao koje su to vrijednosti koje je naučio od njega.

„Znanje, misao, riječ to je nešto što bih izdvojio od mnogo stvari koje je rahmetli muftija baštinio i čemu je on bio primjer“, istakao je Zukorlić.

Usame Zukorlić pojasnio i status Bošnjaka u Sandžaku.

„Mogu reći da je situacija u Sandžaku bolja nego ranijih godina. Da li smo riješili sve što smo planirali, što je u programu stranke, sve što je bio dio potrebe nas kao etničke zajendice ovdje nismo. Ima još mnogo neriješenih stvari. Mnogo stvari na kojima treba da radimo, kao na primjer etnička zastupljenost u državnim ustanovama, kvalitet obrazovanja na bosanskom jeziku, tu su i pitanja za rad lokalnih samouprava. Međutim, Srbija ima, jako, dobro riješen status nacionalnih manjina kroz nacionalne savjete „ dodao je on.

Zukorlić poručio da su prava mnogo bolja nego prije 10 godina i dodao da je stanje mirno, prije svega zbog, mudrog odnosa između političkih prestavnika, što bošnjačkog, što srpskog naroda.

„Po prvi put Sandžak ima velike infrastrukturne projekte, što nije bio slućaj zadnjih 50 godina. Gradi se bolničko-klinički centar u Novom Pazaru, radi se auto-put prema Sandžaku koji će u perspektivi da poveže Sandžak sa Beogradom, onda preko Užica, Goražda, te i sa Sarajevom i to kada se bude realizovalo će se ekonomski privredno Sandžak otvoriti prema svijetu“, zaključio je predsjendik SPP-a.

SANA-A. Alić

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img