Gradonačelnik Novog Sada s iftara poručio: Građani ste prvog reda

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Pod pokroviteljstvom predsjednika Mešihata Islamske zajednice, a u organizaciji Muftijstva novosadskog, Medžlisa IZ-e Novi Sad, 21.03.2024. godine, upriličen je iftar za predstavnike džemata Novi Sad, Veliki Rit, Adice, Subotica i Beočin u prelijepom ambijentu restorana na Dunavu.

Delegaciju Mešihata predvodio je muftija dr. Mevlud ef. Dudić uz prisustvo zamjenika predsjednika dr. Rešad ef. Plojovića, muftije novosadskog hfz. Nedžad ef. Hasanovića, glavnih imama Medžlisa IZ-e Novi Pazar, Tutin i Priboj: Dženan ef. Kamešničanina, Vahjudin ef. Ćosovića i dr. Harun ef. Eminagića, te profesora Medrese Gazi Isa-beg Muhedin ef. Latifovića. Iftaru je prisustvovao gradonačelnik Novog Sada Milan Ðurić s delagacijom, kao i predstavnik Srpske pravoslavne crkve sveštenik Igor.

Učenjem ezana peof. Latifović označio je vrijeme iftara. Muftija Hasanović je istakao da će ova godina biti plodonosnija i da će saradnja s gradskim vlastima biti intenzivirana kako na infrastrukturom tako i prosvjetnom planu.

Gradonačelnik Đurić, čestitajući Ramazan, poručio je da je Novi Sad multinacionalni grad koji poštuje sve vjerske zajednice.

„Moramo međusobno sarađivati i raditi, a današnji događaj je prilika da se upoznamo i naučimo nešto novo. Značajno je da nas najveći praznici zbližavaju da budemo još bolji saradnici. Poručujem da ste u Novom Sadu građani prvog reda. Imamo još mnogo bitaka koje trebamo dobiti“, kazao je gradonačelnik Đurić.

Muftija Dudić, pokrovitelj iftara, rekao je da za vjernike nema radosnijeg trenutka od iftarskog vremena.

„Naše druženje postalo je tradicionalno jer već nekoliko godina zajedno s prvim ljudima Grada provodimo važno vrijeme – mi s gradonačelnikom, a on sa svojim građanima. Oko hiljadu iftara ćemo napraviti u narednom periodu u džematskim prostorijama“, najavio je muftija Dudić.

Novina je, kaže, da iftaru prisustvuje i predstavnik Pravoslavne crkve.

„I njima je počeo post. Nista nije slučajno. Zajedno smo u postu. Svakako da smo i u mjesecu kada su nam objavljene zajedničke Knjige. To znači da je mnogo više stvari koje nas spajaju od onih koje nas razdvajaju.“

Sva zemlja je, istakao je, Božja bogomolja gdje se svi na svoj način mogu moliti.

„Nikada jednom narodu nije dovoljno bogomolja. Onaj ko se protivi podizanju bogomolja nije dobar covjek. Očekujemo da ovaj gradonačelnik bude dugo na funkciji jer dobri ljudi samo dobro donose. Potreba je da Islamski centar bude pored autoputa gdje će prolaznici imati pristojno mjesto tokom svojih putovanja. Novi Sad to zaslužuje“, istakao je predsjednik Mešihata.

Muftija Dudić također je naglasio i da je gradonačelnik Đurić izrazio želju da bude organizator svakog budućeg iftara. Za petak je najavljen iftar u Subotici, a u subotu u Somboru.

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img