Zukorlić – Prvo obraćanje u novoj Skupštini: Mostovi saradnje, a ne zidovi razdvajanja

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Na početku konstitutivne sjednice Skupštine Srbije predsjednik Stranke pravde i pomirenja Usame Zukorlić čestitao je mjesec Ramazan vjernicima uz želju da radost iftara podijele sa svojim porodicama i prijateljima. Zukorlić se potom osvrnuo na situaciju u Palestini kazavši da se tamo događa katastrofa neviđenih razmjera.

– Decenije aparthejda su kulminirale u masovno ubijanje desetine hiljada djece, žena i civila do te mjere da je Južnoafrička Republika podnijela tužbu za genocid protiv Izraela. Kruna kukavičluka će pripasti onima koji masovnu budu ubijali djecu zbog jeftinih političkih razloga. Nepravda bilo gdje je prijetnja pravdi svugdje. Zato mi ovdje danas 80 godina od poraza nacizma, je važno da shvatimo da su tuđe tragedije ogledalo naše i humanosti. Mi ne možemo danas odlučiti da li ćemo živjeti u pravednom svijetu, ali možemo graditi pravednu Srbiju u kojoj će se čuti glas manjine i u kojoj će svako imati mogućnost da doprinese opštem dobru.

Reakao je da će ta stranka učestvovati u novom rukovodstvu Skupštine Srbije sa namjerom da ima priliku da doprinosi i utiče na promjene, naročito zbog toga što je 30.000 glasova građana Srbije imalo povjerenje u njihovu listu “Ujedinjeni za pravdu”.

– Pozivam poslanike i sve one koji slušaju da se nekada izdignemo iz dnevnopolitičkih borbi i učinimo korake koji će doprinijeti pravdi na našem prostoru, a ta pravda da bude temelj za pomirenje među narodima Zapadnog Balkana. Mi ne želimo da se ovo zlo koje vidimo u okruženju ikada više vrati na naš prostor. Gradimo mostove, a ne zidove, budimo oko onih koji će doprinositi dobru i koji će se boriti protiv zla, rekao je Zukorlić.

On je istakao da je zato važno da većina sarađuje sa manjinom, da vlast radi sve da doprinese dobru, a opozicija da bude konstruktivna.

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img