Muftija Plojović: Želja je da lokalne samouprave, prije državnih, pokažu veći stepen poštovanja prema radu CHR “Hajrat”

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Osim što jača svakog čovjeka ponaosob, Ramazan jača porodice, džemate koji nikada nisu tako živi kao u ovo vrijeme.

Nikada nemate više džematlija na jaciji, dnevnim namazima kao što je to u mubarek Ramazanu. Dakle, Ramazan jača naše džemate ali isto tako kroz ramazanske aktivnosti mi jačamo našu zajednicu. Bez čvrste veze s Allahom, dž.š., bez jačanja porodičnih veza, bez jačanja naših džemata ne možemo ojačati našu zajednicu, kaže dr. Rešad ef. Plojović zamjenik predsjednika Mešihata i beogradski muftija.

Zajednica je, na nivou svake ustanove, zaposlenih, polaznika  potpuno svjesna humanitarnog djelovanja.

Prepoznatljivost našeg humanitarnog djelovanja na nivou zajednice je nešto što je prošlo određene periode i mogu kazati da postoji i zainteresovanost državnih organa da podrže ovo što Islamska zajednica radi, posebno na polju humanitarnog djelovanja Centra za humanitarni rad “Hajrat”. Shodno našim mogućnostima i apliciramo za neku vrstu podrške s tog nivoa kako ne bismo otvorili neka vrata sumnje da ono što nam je dodijeljeno nije potrošeno na neki drugi način. Trudimo se da ne tražimo velike količine a da ono što dobijemo opravdamo na najbolji mogući način.

Ono što je i dalje sporno je podrška lokalnih samouprava.

Željeli bismo da prije državnih organa naše lokalne samouprave na prostoru Sandžaka pokažu veći stepen poštovanja i želje za učešćem u onom što radi Hajrat. Zato što su korisnici vakufskih kuhinja građani Novog Pazara, Tutina, Sjenice, Prijepolja, Priboja, Brodareva, Nove Varoši. I oni bi najvećim dijelom trebali biti nosioci podrške, pa i materijalnih aktivnosti koje realizira CHR “Hajrat”, a da nisu samo to vjernici koji svoje priloge odvajaju na džumanskim sergijama koje se jednom mjesečno organiziraju u svim našim džamijama.

Ukoliko bi došlo i do te vrste podrške aktivnosti bi se povećale, obuhvatila bi mnogo veći broj korisnika, ne samo kroz hranu već i druge oblike pomoći.

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img