Muftija Dudić: Žao mi je zbog usitnjavanja na bošnjačkoj političkoj sceni

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

 

Vrlo je bitno da Islamska zajednica bude zajednica svih muslimana, bez obzira ko kojem političkom opredjeljenju pripadao.

Ne govorim o politikanstvu niti o svakodnevnoj politici koja na sve više liči nego na vođenje naroda. Zajednica je bila, a takva će i ostati da u njenim safovima, a u svim strankama, ima dobrih ljudi časnih i čestitih, poštenih, koji u njoj mogu naći utočište, zaštitu, sreću. Smatrati je svojom zajednicom i to je vrlo bitno, kaže muftija dr. Mevlud ef. Dudić predsjednik Mešihata IZ u Srbiji

Muftija Dudić naglašava

Nemoj niko da očekuje da ćemo na pojave i dešavanja mirno gledati i šutjeti. Naša je obaveza da ukazujemo na anomalije i dešavanja koja nanose štetu, ne samo zajednici već društvu u cjelini.

Također, od bošnjačkih političara očekuje

Da budu svjesni svoje uloge i u pravom smislu budu korisni članovi ne samo svojih političkih partija već i naroda kojeg predstavljaju. Žao mi je što se na bošnjačkoj političkoj sceni dešavaju usitnjavanja, umjesto ukrupnjavanja pa da se sjedne i oko krupnih stvari nađe zajednički jezik. Ne budu li smogli snage da takvo nešto urade na nivou parlamenta, gradova, tamo gdje predstavljaju svoj narod bojim se da će doći do usitnjavanja i da će jedan po jedan nestajati i tako će narod odlaziti, nepovjerenje javljati

Islamska zajednica pruža priliku svim bošnjačkim političarima da budu njen dio, ali pod uslovom

Da ne razbijaju njeno jedinstvo, ne otimaju vakufsku imovinu, i ne nanose štetu Islamskoj zajednici. Islamska zajednica je nešto neprikosnoveno jer onaj ko ne priznaje ovu Islamsku zajednicu naš je otvoreni neprijatelj i ko radi na njenom narušavanju. Onaj ko ne priznaje bošnjački identitet, ne zanima ga prostor Sandžaka, ozbiljne su stvari oko kojih ne bi trebalo da se raspravljaju već da im bude prioritet.

Mnogo je, kaže, dobrih projekata započetih na prostoru Novog Pazara, Tutina, Sjenice, koje svi trebaju podržati. Očekuje da svako sa svoje pozicije pomogne da ovaj kraj bude razvijen i prepoznatljiv.

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img