REVOLT – Relevantni mediji iz Novog Pazara odbili novac sa konkusa

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Direktori i urednici šest medija iz Novog Pazara obavijestili su danas Gradsko vijeće da odbijaju novčana sredstva koja je predložila Komisija za sprovođenje Konkursa za sufinansiranje medijskih projekata, a ovaj gradski organ usvojio.

Pored Sandžak televizije, sredstva dodeljena na konkursu, odbili su da prihvate i Glas islama (El Kelimeh), “Radio stop plus”, te portali “Free media”, “A1tv.net” i “Takt info”.

U pismu Gradskom vijeću, koji su potpisali urednici tih medija, navodi se da su takvu odluku donijeli u znak protesta, rezignirani činjenicom da je nastavljena dugogodišnja praksa neravnomjerne i nepravedne raspodjele sredstava iz gradskog budžeta.

Prijedlogom komisije, a koju je potvrdilo Gradsko vijeće, bez javnog objavljivanja odluke na sajtu lokalne samouprave, više od 80 odsto novca i ove godine je pripalo jednom mediju.

“Iako smo gajili nadu da će se nešto promeniti, prihvatanje predloga Komisije da od opredeljenih 39 miliona dinara svih građana, 32,25 miliona dodeli Radio televiziji Novi Pazar, dodatnih 800.000 dinara produkcijama njihovih novinara, a svim ostalim manje od šest miliona dinara, uverilo nas je da Gradsko veće Novog Pazara ne želi da prekine lošu praksu koja, ne samo da ugrožava medijski pluralizam i raznolikost glasova u javnom prostoru, već i dovodi u pitanje samu svrhu projektnog sufinansiranja“, naveli su oni u pismu.

Kako su istakli, na takav višegodišnji odnos lokalne samouprave prema medijima koji nisu bliski vlasti ukazivali su mnogo puta, obaviještavali strukovna udruženja, međunarodne organizacije, a sada su riješili i da na ovaj način dignu glas.

Želja im je da se ovakvo postupanje prekine i da Novi Pazar više ne bude najbolji primjer kako sufinansiranje medijskih projekata ne treba da izgleda.

“Građane obaviještavamo da ćemo i bez sredstava iz budžeta Novog Pazara planirane projekte realizovati i nastaviti da javnost profesionalno, pravovremeno i objektivno informišemo, kao što smo to činili i do sada“, navode urednici šest novopazarskih medija.

Njihovi mediji su na ovom konkursu dobili ukupno 3,5 miliona dinara ili pojedinačno: radio Sto plus 400 hiljada dinara, Sandžak televizija 1,3 miliona dinara, A1tv 900 hiljada dinara, Free media 700 hiljada dinara, Glas islama 250 hiljada dinara i Takt media 200 hiljada dinara.

RTV Novi Pazar je rekorder po iznosu novca dobijenog na konkursima lokalnih samouprava u Srbiji, a u poslednjih devet godina iz budžeta Novog Pazara je dobila blizu 398 miliona dinara, što je oko 3,3 miliona eura ili oko 84 odsto ukupno novca namenjenog sufinansiranju medijskih projekata.

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img