Malić: I ovog Ramazana hafiska mukabela i teravija sa hatmom

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Najveća posebnost mjeseca Ramazana jeste što je to mjesec Kur'ana.  Shodno tome Medžlis IZ-e Novi Pazar i Škola Kur'ana Časnog i ovog Ramazana pripremili su niz vjerskih aktivnosti.

 „To je mjesec u kojem je Poslanik a.s. sa melekom Džibrilom svakodnevno učio Kur'an gdje se navodi da je melek Džibril svake godine dolaziku Muhamedu a.s. i zajedno učili Kur'an“, rekao je direktor Škole Kur'ana Časnog Irfan Malić.

U dvije novopazarske džamije, Arap i Hajrudin (Paričkoj) učiće se hafiska mukabela.

„To znači da hafizi pred džematom uče cijeli Kur'an napamet. Zadnjih godina dosta džemata zna da uči Kur'an, s obzirom da je Škola Kur'an edukovala veliki broj vjernika koji sada znaju čitati Kur'an. Mukabla se održava prije podne namaza u Arap džamiji i nakon ikindije namaza Hajrudin džamiji na Paricama. Također, pored mukabele tu su teravije sa hatmom, gdje naši hafizi u dvije novopazarske džamije klanjaju teraviju sa hatmom, to znači da na teravijama prouče cijeli džuz i na kraju ramazana prouče cijeli Kur'an. Teravije sa hatbomom bude u Arap i Sinan-begovoj džamiji. Nekada smo morali dovoditi hafize sa strane, ali danas mi imamo naš kadar, naše hafize koji kvalitetno izvršavaju ramazanske aktivnosti“, naglasio je Malić.

Pozvao je sve vjernike da se pridruže i podrže ovaj projekat IZ.

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img