Svjetska premijera filma „Hako“ na Međunarodnom festivalu u Beogradu

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Dokumentarni film „Hako“, rediteljski debi jednog odnajznačajnijih filmskih glumaca bivše Jugoslavije, Josipa Pejakovića, biće prikazan u zvaničnom programu 71. Martovskog festivala u Beogradu.

Na najstarijem regionalnom filmskom festivalu na svijetu, ove godine u znaku priče o malim ljudima, 29. marta, u Domu omladine u Beogradu, publika će vidjeti film koji govori o gorštaku sa Peštera Haku Duljeviću, čovjeku koji je ponikao u jednom osebujnom podneblju punom nepoznanica i izazova.

Kroz vizuru jedne požutjele fotografije naviru sjećanja i oblikuje se naracija unuka glavnog junaka, koji nosi djedovo ime.

Kao da kleše svaku riječ, on dočarava i nijansira vrijednosti i ljudskost svoga pretka, koja je danas u manjku, sočnim riječnikom svjedoči o važnosti ljudske komunikacije koja je iznad svake vjerske, nacionalne i geografske odredjenosti.

Film svjedoči o medjusobnom poštovanju Pešteraca bez obzira na vjeru i naciju, osobinu koja ima univerzalne vrijednosti i koja je važna u svim vremenima i bilo gdje na svijetu.

Unuk Hako nastavlja tradiciju rodnog kraja, tradiciju svoga djeda, mudrog gorštaka sa Peštera u Sandžaku, koji za vrijeme II svjetskog rata nije htio podići ruku na svoje komšije po cijenu sopstvenog stradanja. Nisu ga ubili Nijemci, njega je ubilo to što je imao čist obraz, a nekima je to smetalo.

Uvrštavanje filma „Hako“, u zvanični program Martovskog festivala, potvrda je suštinskih vrijednosti i poruka koje nosi u sebi, u njegovanju i odbrani univerzalnih ljudskih vrijednosti, a što su prepoznali jedan Dragomir Zupanc, kao član Odbora festivala, umjetnički direktor Dejan Dabić, filmologinja Ivana Kronja, filmski kritičar Saša Radojević, profesori Milan Nikodijević, Sead Šabotić

To je svakako kompliment filmu koji je izabran medju 400 prijavljenih.

Martovski festival održava se od 26. do 30. marta, već 7 decenija je tradicionalno mjesto susreta filmskih autora iz cijelog svijeta i promocije dokumentarnog, animiranog i kratkometražnog filma.

Producent filma „Hako“ poznati je bosanskohercegovački filmski djelatnik Almir Šahinović.

 

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img