Svečano otvorena džamija na Jaliji

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

U novopazarskom naselju Jalija svečano je otvorena džamija. Ovaj dio Novog Pazara zablistao je posebnim sjajem, a mještani ovog dijela grada u predstojeći mjesec Ramazan ulaze u posebnom ruhu.

Delegaciju Mešihata IZ-e u Srbiji predvodio je predsjednik Mešihata muftija dr. Mevlud ef. Dudić.

Nakon što je uslijedilo otkrivanje table i svečano presijecanje vrpce, u uvodnom dijelu vjernicima se obratio muftija novosadski hfz. Nedžad ef. Hasanović.

“Veliku blagodat Allah je darovao našoj porodici da naš brat uloži sredstva za ovu džamiju. Plac je uvakufio naš brat Ferid Šehović, a nakon toga, Allahovom voljom, prije 2 godine, moj brat se odlučio da rad Allaha uvakufi sredstva za ovo zdanje na 4 kata. Uložio je preko 200.000€, a tu je i još par vakifa koji su uložili dodatna sredstva i koji će danas primiti zahvalnice. Molim Allaha da ovaj vakuf ukabuli i primi za dušu naših rahmetlija, za dušu naše rahmetli majke. Zahvalnost Mešihatu IZ-e, Vakufskoj direkciji, Pravnoj službi i medžlisu IZ-e Novi Pazar”, kazao je brat glavnog vakifa i muftija novosadski hfz. Nedžad ef. Hasanović.

Muftija sandžački hfz. Abdurrahman ef. Kujević u svom obraćanju posebno je istakao važnost i uzvišenost podizanja Allahovih kuća.

“Danas djela govore i riječi su suvišne. Iako je svaka džamija i njena izgradnja velika pobjeda za istinu, za Allahovu vjeru. Naše džamije su simboli našeg duhovnog života. Naše džamije su čiste, lijepe, jednostavne – isto kao što trebaju biti mu’minske duše. Svojom vanštinjom džamije nas uče da su munare uzdignute prema nebesima, pa nas uče kako i mi sami trebamo biti orjentisani prema visinama, nebesima, prema Gospodaru. Pored svih institucija koje postoje u jednom društvu, najvažnija je džamija – definitivno”, kazao je muftija sandžački hfz. Abdurrahman ef. Kujević.

Zahvalnice su dodijeljene vakifima Seadu Hasanoviću, Mersadu Dragolovčaninu i Aldinu Kaliću za finansijsku realizaciju ovog veleljepnog zdanja. Posebna zahvalnost vakifu Feridu Šehoviću koji je uvakufio plac za izgradnju džamije. Zahvalnice je dodijelio predsjednik Mešihata muftija dr. Mevlud ef. Dudić koji je i održao prvu, predramazansku hutbu u ovoj džamiji.

“Allah dragi nas i ove godine peškeši da svake godine uoči Ramazana otvorimo po jednu džamiju. „Allahove džamije grade i održavaju oni koji u Allaha i u Onaj svijet vjeruju i koji namaz obavljaju i zekat daju i koji se nikoga osim Allaha ne boje; oni su, nadati se, na Pravom putu”, kaže Uzvišeni. Ovo je džamija za sve, nije nikome građena u inat. U islamu se ništa iz inata ne pravi, a posebno ne Allahove kuće. I vakuf zemljište nije iz inata uvakufljeno, već rad Božje nagrade i rahmeta. Teško mjestu koje je napušteno, gdje se ne spominje Allahovo ime. Od danas naselje Jalija biće posebno mjesto. Punih 7 godina smo čekali da zrene situacija. Te 2022. godine počelo je, a značajan broj vakifa dao je sredstva. I spomenuti i oni nespomenuti. Gospodaru, ti im ukabuli, jer Ti sve čuješ i sve znaš. Pozavidjeće mnogi jer se vodilo računa o svakom detalju, a dobro ovoga će naći svako ko je učinio bilo šta da zablista, i znani i neznani, onda kada mu bude najpotrebnije”, kazao je muftija dr. Dudić.

Uslijedila i dova Uzvišenom Gospodaru da nagradi sve one koji su izdvojili dio svog imetka na Njegovom putu.

“Ulazimo u mjesec Ramazan u novom ruhu u novom ambijentu, pa je idealna prilika da uđemo u mubarek mjesec u duhu ibadeta, u duhu islama. Molim Allaha da sve vas nagradi, sačuva, pomogne i vas i vaše porodice. Neka je mubarek olsun ovaj poseban dan za cijelu zajednicu, neka je mubarek dolazeći mjesec Ramazan”, završava muftija dr. Dudić.

Pored brojnih prisutnih sa vjernicima bila i delegacija Stranke pravde i pomirenja predvođena potpredsjednikom Vlade R. Srbije i predsjednikom stranke Usamom Zukorlićem.
Nakon svečanog dijela uslijedilo je zajedničko fotografisanje i posluženje u haremu džamije. Moderator svečanosti bio je glavnim imam novopazarskog medžlisa Dženan ef. Kamešničanin.

SANA

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img