Upriličeno Veče Kur'ana u Mahmud-begovoj džamiji

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Medžlis Islamske zajednice Prijepolje u saradnji sa Mešihatom Islamske zajednice u Srbiji organizirao je Večer Kur'ana u Velikoj Mahmud begovoj džamiji.

U obraćanju predsjednik Mešihata muftija dr. Mevlud ef. Dudić ističe da se na ovaj način pokazuje predanost Uzvišenom Stvoritelju i duša priprema s Kur’ anom kako bi ušli u mjesec Ramazan.

-Allaha, dż.š molim da nam večerašnje druženje ukabuli. I mi želimo da naša srca budu natopljena Kur’ anskom istinom i da očistimo sve što se talożilo prethodnih godinu dana. Da nam srca zatrepere i osjetim se ponosnim i sretnim i da ova Limska dolina osjeti ljepotu Kur'ana, boźansku istinu.

Hoćemo, kaže muftija, da slušajući Kur’ an otvore se neba i ovo učenje dopre do Stvorotelja a meleci su prisutni tamo gdje se uči Kur'an i Božji rahmet spuštaju nad ovim narodom, zajednicom, krajem.

– Stanje u ummetu je takvo kakvo jer nam fali Kur'ana i ništa ljepše se nije moglo prirediti osim ovakvog programa. Naši imami su naš proizvod, i ova džamija i mi, i vi povlašteni smo, i ovaj graf, narod, zajednica. Ovo je naša zajednica koja će pozivati na dobro i odvraćati od zla kao što smo svih godina ustrajavali da sačuvamo obraz. Polako se nepravda ispralja i po pitanju ove dżamije, imama, zajdnice. Neki su ponoco pokuŝavali preko sudskih organa isto ali im nikad neće proći dok je ovih ahmedija, poručuje muftija Dudić.

Glavni imam Medżlisa IZ Prijepolje Aref ef. Duraković istakao je da je ovo mubarek noć koja će se dugo pamtiti.

– U nedelju s akšam namaza nastupa mubarek mjesec ramazan. To je mjesec milosti, oproštaj, bereketa. Kada smo razmišljali kako da iskażemo dobrodošlicu, odlučili smo da to bude susret s Časnim Kur'anom, a boljeg načina nema.

U svoje lično ime i svojih imama želim mubareklisati dane ramazana, kaže, između ostalog ef. Duraković zahvaljujući muftiji Dudiću, predstavnicima Mešihata IZ, svim imamima, dżematlijama, vjernicima koji su prisustvovali posebnoj večeri.

Učenje Kur'ana upriličile su sandžačke Karije kura hfz Sabahudin ef. Jerebičanin, hfz. Ammar ef. Nuhambašić, Kemal ef.Jusufović, hfz. Amar Kapidžić iz Prijepolja, Ensar ef. Latifović, učenici Medrese Gazi Isa-beg u Novom Pazaru Muhamed Fijuljanin i Ensar Bećirović.

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img