MEDIJSKI KONKURS – Za RTVNP ponovo preko 80% sredstava

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Komisija za sprovođenje Konkursa za sufinansiranje medijskih projekata predložila je da Novi Pazar ove godine sufinansira Radio televiziju Novi Pazaru u iznosu od 32,2 miliona dinara, što je skoro 83 odsto ukupnih sredstava namijenjenih medijima.

Grad Novi Pazar nastavio je sa praksom da gotovo sva sredstva sa konkurs dodijeli jednom mediju, tako je od 2013. godine RTVNP dobila gotovo 400 miliona dinara iz budžeta grada.

Ostalih 14 medija i udruženja koja se bave proizvodnjom medijskih sadržaja na ovom konkursu dobila su ukupno 6,75 miliona dinara ili nešto više od 17 odsto.

Komisija je predložila da projekat Sandžak televizije bude sufinansiran sa 1,3 miliona dinara, a sa 1,2 miliona dinara Emedia group.

Projekat portala A1tv.net biće sufinansiran sa 900 hiljada dinara, Free media 700 hiljada, a Akademske inicijative “Forum 10” sa 600 hiljada dinara.

Osim njih, predloženo je i sufinansiranje projekta Novinske agencije Beta- radija Sto plus sa 400 hiljada dinara, a El Kelimeha sa 250 hiljada dinara.

Komisija je nastavila i sa praksom da podrži četiri privatne produkcije u vlasništvu zaposlenih u istoj televiziji.

Komisiju su činili Željko Dulanović, ispred Udruženja medija i medijskih radnika, Edib Honć iz Udruženja novinara Srbije, Slobodan Đurić kao predstavnik Udruženja sportskih novinara Srbije, Muharem Mutabdžija kao kandidat Asocijacije nezavisnih lokalnih medija Lokalpres, kao i Vojkan Ristić, nezavisan stručnjak.

Portal Free Media odbija novac sa konkursa za medije

Ukoliko Gradsko veće Novog Pazara usvoji prijedlog komisije o sufinasiranju medijskih projekata, Free media će odbiti da prihvati novac, navodi se na portalu. Taj medij je naveo da sufinansiranje njihovog projekta (sa (700.000 dinara) neće prihvatiti “zbog nepravedno raspoređenog novca građana, po kojem bi preko 80 odsto sredstava dobio jedan privatni medij”. Free media naglašava da nisu nezadovoljan iznosom koji je komisija predložila za sufinansiranje njihovog projekta, već da se nezadovoljstvo odnosi “isključivo na ostale učesnike ovog konkursa”.

A1-Net podnosi žalbu

A1-Net, kao jedan od učesnika konkursa za sufinansiranje medijskih projekata u Novom Pazaru za 2024. godinu, podneće žalbu zbog rezultata koji su predočeni od strane komisije, ukoliko Gradsko veće usvoji predloženu raspodelu sredstava.

A1-Net naglašava da takva raspodela sredstava ne samo da stvara neravnopravne uslove među medijima u lokalnoj zajednici, već i ozbiljno narušava principe medijskog pluralizma koji su temelj demokratskog društva. Medijski pluralizam se smatra ključnim za promovisanje različitih perspektiva i mišljenja, čime se doprinosi zdravijem javnom diskursu i informisanosti građana.

Sandžak televizija – Pravnim putem ispraviti nepravdu

Direktor Sandžak televizije Salahudin Fetić kazao da će ta medijska kuća razmatra sve pravne i druge mehanizme kako bi se nepravda pri raspodjeli sredstava za sufinansiranje medijskih projekata dugoročno otklonila.

– Na medijskom nebu Novog Pazara ništa novo. Sve po starom. Kao i prethodnih osam godina, tako i ove. 32 miliona i 250 hiljada dinara jednom mediju – RTV Novi Pazar ili 83%, dok za ostalih 16 medija svega 6 miliona 750 hiljada dinara ili 17%. Ono što je novo ove godine jeste bunt medijskih kuća koji se ovakvom raspodjelom godinama nipodaštavaju i neće da ćute. I to je najpozitivnija stvar u cijeloj priči. Sandžak TV razmatra sve pravne i druge mehanizme kako bi se ova neoravda dugoročno otklonila, istakao je Fetić.

NUNS upozorio Komisiju da da pravično raspodjeli novac

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) apelovalo je u ponedjeljak na članove komisije u Novom Pazaru da sredstva raspodjele srazmjerno, poštujući zakonska pravila i omogućavajući medijski pluralizam.

U tom saopštenju NUNS je naveo da RTV Novi Pazar dobija „nesrazmjerno visoke sume novca“ na medijskim konkursima i da to ugrožava medijski pluralizam u tom gradu.

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img