UNINP: Ljetnja škola islamskog bankarstva s certifikatima

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Tokom boravka u Medini finansijskog menadžera Univerziteta u Novom Pazaru, među 15 mladih istraživača na nivou svijeta a na poziv jedne od najjačih grupacija u svijetu među islamskim bankama dogovoreno je organiziranje seminara na ovoj visokoobrazovnoj ustanovi

S obzirom na to da sam se susreo s velikim brojem profesora, Alijom Avdukićem s Dandi univerziteta u Škotskoj na programu Islamske ekonomije, dr. Edibom Smolom s Univerziteta u Džedi i kolegama s programa islamskih finansija i ekonomije dogovorili smo na ljeto, organizujeo nešto poput ljetnje škole ili višednevnih seminara na temu islamskog bankarstva, kaže Haris Zogić finansijski menadžer UNINP

Po završetku seminara bit će dodijeljeni certifikati učesnicima kako bi se, kaže, što više širila ideja o islamskoj ekonomiji.

Šaljemo signal da je ovo područje gdje smo mi kao Bošnjaci, muslimani, zainteresirani za nešto takvo. Kada se stalno dešavaju stvari vezane za islamsko bankarstvo to je svojevrstan signal za pokretanje određene inicijative za podizanjem ove branše na veći nivo.

Da li, kaže, kroz osnivanje Centra koji bi se bavio istraživanjem islamskog bankarstva ili inicijativom prema konvencionalnim bankama da otvore takozvani islamski prozor i određeni dio proizvoda prilagode islamskom bankarstvu ili, što bi, ističe bilo najbolje, osnivanjem islamske banke.

Jako je bitno da na ovom nivou, s Univerziteta educiramo ljude i stalno šaljemo signale vezano za ovu branšu. Jako je bitno što sam učestvovao u Medini, što prof. Almir Pramenković izdaje knjigu „Institucionalizacija islamskog bankarstva u Srbiji“ što istražuje tu oblast. Kroz te projekte moramo zajednički raditi da bismo došli do cilja.

Vjeruje da će na ovaj način priča o islamskom bankarstvu biti podignuta na veći nivo, mnogo ozbiljnije.

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img