Zukorlić: Novi Pazar zaslužuje bolju vlast

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Na konsultacijama kod predsjednika Srbije Aleksandra Vučića protekle nedjelje bili su pedstavnici Stranke pravde i pomirenja. Predsjednik SPP-a Usame Zukorlić navodi da su sa predsjednikom Vučićem razgovarali o statusu manjinskih naroda, kao i o infrastrukturnim projektima koji su od veoma velike važnosti za ravnomerni regionalni razvoj Srbije.

“Ono što je evidentno jeste da se ide u pravcu da se nastavi kontinuitet manjinski inkluzivne Vlade za šta smo mi zainteresirani i za šta smatramo da je jako važno da se nastavi”, rekao je Zukorlić.

U prethodnoj vladi Stranka pravde i pomirenja je imala ministra zaduženog za ravonomjerni regionalni razvoj Edina Đerleka, dok je njihov koalicioni partner Demokratski savez Hrvata u Vojvodini imao ministra za ljudska i manjinska prava.

“Mi očekujemo da u novom mandatu Vlade imamo resorna ministarstva gdje možemo nastaviti sa ozbiljnim doprinosom. Vučić nam je obećao da će se založiti da se nastavi sa tim kontinuitetom i vjerujem da ćemo i u narednom periodu imati ozbiljne pozicije u Vladi Srbije”, rekao je Zukorlić, dodajući da o konkretnim rješenjima nije bilo riječi.

Zukorlić ponovio da su izbori u Novom Pazaru bili neregularni, te da je osnivač Sandžačke demokratske partije (SDP) Rasim Ljajić u ovom gradu izgubio legitimitet.

Istakao da je u Novom Pazaru formirana većina koja je “na staklenim nogama”.

“U Novom Pazaru su neregularni izbori. Ljajić je izgubio legitimitet. Novi Pazar zaslužuje bolju vlast, vlast koja će koordinirano sa Vladom Srbije konstantno ulagati i raditi na razvoju grada. Trenutno je to rupa bez dna, budžet je devastiran i prezadužen”, rekao je Zukorlić.

Na konstataciju novinarke da govori da su u Novom Pazaru izbori neregularni i kritikuje vlast u kojoj je i Srpska napredna stranka (SNS), sa kojom su u koaliciji na republičkom nivou, Zukorlić je odgovorio da će “poziciju u vlasti iskoristiti da dokažu da su izbori u Novom Pazaru bili neregularni”.

“Mi kad budemo formirali većinu u Novom Pazaru, SNS će sa nama biti u vlasti. Da preuzmemo vlast u Novom Pazaru i da pokažemo jednu drugačiju politiku”, dodao je Zukorlić.

Dodao je da vjeruje da će se pitanje jedinstva Islamske zajednice riješiti u narednom mandatu, te da se taj problem mora rješavati između rukovodstva te vjerske zajednice i političko-državnih faktora.

“Cilj Stranke pravde i pomirenja i ime stranke je nastalo upravo iz želje da prevaziđemo taj problem. I mi smo uspjeli značajno da napravimo iskorak na tom polju u unificiranju muslimansko-bošnjačkih redova u ovoj državi i da stvorimo uslove da se može to pitanje uspješno rješavati i ja očekujem u predstojećem mandatu da riješimo pitanje Islamske zajednice”, rekao je Zukorlić.

Ocijenio je da nije u potpunosti zadovoljan položajem Bošnjaka, prije svega zbog neriješenih pitanja obrazovanja na bosanskom jeziku u Priboju i Prijepolju, te da je kroz učešće u Vladi potrebno raditi na proporcionalnoj zastupljenosti Bošnjaka u državnim ustanovama i ravnomjernom regionalnom razvoju.

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img