BNV upriličilo Akademiju sjećanja na otete u Štrpcima

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima


U organizaciji Bošnjačkog nacionalnog vijeća u Velikoj sali Doma kulture u Prijepolju upriličena je Akademija sjećanja pod nazivom: “31 godina zločina u Štrpcima”. U uvodnom dijelu obratio se predsjednik IO Vijeća dr. Fuad Baćićanin.

“Čovjek je živ dok osjeća bol, a čovjek je dok osjeća bol drugog čovjeka. A samo nečovjek nanosi bol drugim ljudima. Odabrali su ih imenom i prezimenom, nacijom, pripadnošću nesrpskom narodu. Sjećamo se na ovaj dan dobrih Bošnjaka koji su, nažalost, vjerovali zločincima i dželatima. Na drugoj su strani zločinci i ubice. Prošla je 31 godina, a mi još nemamo jasnu osudu R. Srbije, nemamo obeštećenje, nadoknade porodicama ubijenih, nemamo predstvanika države koji će bar na ovaj dan odšutjeti. Umjesto toga imamo negiranje i osporavanja”, kazao je dr. Baćićanin.

Izaslanica predsjednika SPP-a Usame Zukorlića, Sabira Hadžiavdić u svom obraćanju podvukla je da se Štrpci nikada ne smiju zaboraviti.

“Nisu svi dušmani, niti su svi iskreni prijatelji. Mi, ljudi, znamo biti dobri i da insan ima kakve koristi od nas. I ne recite da njih nema, tu su sa nama i jasan su podsjetnik da ovaj zločin nikada ne smijemo zaboraviti. Štrpci se nikada ne smiju nikome ponoviti. A oprost je, odveć bolji, od osvete i pakosti. Svi vi koji ste izgubili najvoljenije znajte da ste voljeni od sviju nas. Nama niko nije preči od naših sugrađana”, kazala je Hadžiavdić.

Narodni poslanik Ahmedin Škrijelj istakao je da je otmica u Štrpcima, kako kaže, dokaz kako je tada državni teror prema Bošnjacima spreman i učinjen.

“Ova otmica je jedan od ključnih dokaza da je nad Bošnjacima Sandžaka učinjen i spreman jedan veliki državni teror. Obaveza svih društveno-političkih faktora u Sandžaku jeste da se ne dopusti da se zločini i montirani politički procesi zaborave i ostanu nekažnjeni. Sve ovo ključna je prepreka povraćanja povjerenja Bošnjaka u državne institucije”, kazao je Ahmedin Škrijelj.

Ispred Fonda za humanitarno pravo Nataša Kandić kaže da država mora napraviti konkretan potez kako bi se dogodila konačna pravda.

“Za mene je ovaj dan posebno ovdje u Prijepolju dan kada imam u mislima sve ono što se događalo poslije 27. februara i sve ovo što se događalo tokom ove 31 godine. To nije samo dan sjećanja svakog od njih. To je dan koji nas primorava da razmišljamo i o tome ko je odgovoran i zašto još uvijek nema pravde iako su činjenice i ored sudom iznesene i zaključene. Zločin je počinila država i ona još štiti one koji su taj zločin učinili”, kazala je Nataša Kandić.

Predsjednica BNV-a dr. Misala Pramenković u svom govoru podvukla je da je pravda potrebna radi budućnosti generacija koje dolaze i njihovog životnog ambijenta.

“Život je Božji dar čovjeku pa nije dozvoljeno da mu život oduzme drugi čovjek. Institucije, državni i pravosudni organi pokazuju svoju nezainteresiranost, nažalost, samo zato što se isključivo radi o Bošnjacima. Ušli smo u četvrtu deceniju ovog zločina, ali ono što nam fali jeste da se u R. Srbiji po tom pitanju mora nešto konkretno uraditi. Važno nam je to zbog istine o mrtvima, zbog njihovih porodica, našeg naroda, ali nam je najvažnije zbog cijelog društva. Zbog budućnosti naše djece važno je praviti ambijent u kojem će živjeti, a koji je drukčiji od onog mračnog od ranije”, kazala je predsjednica BNV dr. Misala Pramenković.

Nakon Akademije upriličen je mimohod šutnje do spomen obilježja u Šarampovu, gdje je učenjem fatihe i polaganjem cvijeća odana počast otetima u Štrpcima.

SANA

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img