Zukorlić najavio historijsku kampanju – SPP s najboljim kapacitetima ide na izbore u Tutinu i Sjenici

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Predsjednik Stranke pravde i pomirenja Usame Zukorlić bio je gost Jutarnjeg programa Sandžaka televizije. U emisiji se govorilo o detaljima posjete UN-u u Njujorku, političkoj sceni u Sandžaku, te pripremama za izbore u Sjenici i Tutinu.

Posjeta Ujedinjenim narodima u Njujorku bilo veliko i diplomatsko i političko iskustvo. Stranka pravde i pomirenja, kaže njen predsjednik i narodni poslanik u Skupštini Srbije, ne bavi se više samo lokalnom politikom već sudjeluje u različitim međunarodnim procesima

– Srbija, nažalost, ne radi ništa krupno niti u Evropskoj uniji ima veliku dobrodošlicu i razumijevanje u procesu pristupanja EU, trenutno. Bez obzira, zalažemo se za taj proces, smatramo da je dobar, zdrav i može doprinijeti dugoročnoj stabilnosti i ekonomskom prosperitetu, bez obzira na izazove s kojima se ni mi ne slažemo a koje su dominantne u Evropskoj uniji. Vjerujemo da je benefit veći od nekih anomalija.

Za Bošnjake Sandžaka, kaže, zainteresirani su, pored drugih muslimanskih država naročito narodni poslanici iz Turske.

– Pogotovo kada čuju da je neki Bošnjak u Srbiji na nekoj poziciji posebno im bude privlačno i interesantno. Treba da širimo tu mrežu poznanstava i ide nam od ruke.

Prirodno je, ističe, da i u Sandžaku Bošnjaci budu ujedinjeni.

– Al se najčešće tu i zamjerimo jer su u pitanju emocije. Očekujemo da onaj brat po vjeri, po naciji, bude najsvjesniji i bude taj koji će da podrži neki interes, pogotovo u oblasti Islamske zajednice.

Stranka pravde i pomirenja u posljednjih godinu dana, ističe, uspostavila je prijateljski odnos s partijom predsjednika Erdogana. Što se drugih instanci tiče, naglašava:

– Dijanet treba da razvija odnos s Islamskom zajednicom. Uvijek ćemo podržati taj odnos da se ide u tom pravcu i usmjeravamo da ti odnosi maksimalno ozdrave.
– Što se tiče SPP-a uvijek ćemo biti na raspolaganju za sva konstruktivna rješenja, i mi smo na raspolaganju Islamskoj zajednici uvijek.

Komentira i fotografiju na kojoj je s Enisom Imamovićem u Njujorku a koja je izazvala brojne reakcije

– Ništa planirano, srela se dva Bošnjaka, dvojica Sandžaklija. Valjda ta nostalgija i osjećaj udaljenosti od svog mjesta podstiče ljude da sjednu i razgovaraju. Mislim da gospodin Imamović može sigurno da bude ozbiljan politički igrač posebno za promjenu vlasti u Novom Pazaru i poltičku tranziciju za koju se zalažemo.

Osvrnuo se i na brojku bošnjačkih narodnih poslanika u Skupštini Srbije

– To što imamo pet bošnjačkih poslanika je sramota za bošnjački narod.

Pojašnjava šta se desilo da sa devet dođemo na trenutnu brojku.

– Desilo se to da su Bošnjaci i dalje politički razjedinjeni, glasaju u više od tri kolone, rasipaju se glasovi. SPP-u je falilo par stotina glasova da ima trećeg narodnog poslanika jer nije realno da imamo 30 hiljada glasova, a konkurentska stranka je imala 21 hiljadu i imamo po dva narodna poslanika. Bilo je šta je bilo, za nauk.

Glasove koji su otišli većinskim strankama odnijele su paralelne liste.

– Neki sad poslanici drugih nacionalnosti sjede u Skupštini na račun glasova bošnjačkog naroda.

Upozorava i da veliki broj građana u Sandžaku nije izašao na izbore upravo zbog političke razjedinjenosti.

– Ne možemo napraviti promjenu ako ne motivišemo narod a ne možemo ga motivisati ako se bude nametnuo narativ svi su isti. Ne mogu da budu svi isti.
– Krupne stvari u ovoj državi, u ovom sistemu, ne možemo rješavati dok ne unificiramo političke bošnjačke glasove. Potrebno je da podignemo stepen svijesti kod naroda da glasa masovno jednu listi i jednu stranku. Tako što ćemo ogroman napor uložiti u radu s ljudima.

Jedina, kaže, alternativa ne samo za Bošnjake nego i za ostale nacionalne zajednice u Srbiji je Stranka pravde i pomirenja.

– Jer ona nikad nije imala apsolutnu vlast Pazar, Tutin, Sjenica, Priboj, Prijepolje, kao što su drugi imali. Drugi su imali sve to i šta su doprinijeli. Mogu li da nam kažu jednu krupnu stvar koju su uradili za ovaj narod.
– Vladajuća većina u Pazaru je takozvana „Kateter koalicija“ gdje jedan ako ode do toaleta nemaju većinu. Ozbiljno se nadam da ova vlast neće da opstane.

SPP s najboljim kapacitetima ide na izbore u proljeće.

– U Tutinu i Sjenici ćemo povesti veliku, energičnu, historijsku kampanju. Određeni izdajnici iz naših redova udarili su nam nož u leđa u Sjenici, pa su nam oborili vlast, pa se nadaju sad će zgaziti Muftijin pokret. Mi nismo stranka čija borba zavisi od vlasti. Ko bili vlast, ko opozicija. Kad odemo u opoziciju još smo jači.

Pravu snagu SPP pokazat će u Tutinu

– Na čelu s Mersudinom Kurtanovićem, odbornikom koji nije pristao da okrene leđa stranci, da je izda, već je sačuvao obraz SPP-a u Tutinu dok su drugi trgovali.

Osvrnuo se i na posjetu dijaspori Plava i Gusinja čija je, kaže, emocija, prema rahmetli Muftiji, Sandžaku, ovoj borbi, na velikom stepenu.

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img