Da li su građanima u januaru i februaru tanji novčanici?

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Januar i februar su mnogima najduži mjeseci u godini, te milioni ljudi širom svijeta imaju utisak da im kraja nema.

Ekonomski analitičar Haris Zogić, ističe da su glavni razlozi praznici koji zahvataju i drugu polovinu februara.

“Građani više troše za te dane i ostaju bez finansijskih sredstava sa kojima mogu podmirivati svoje troškove u januaru i februaru.Teško je davati finansijske savjete koji su generalni, ali ukoliko se mogu dati to bi bila finansijska pismenost građana”, dodao je on.

Dakle, prema riječima Zogića, moramo dokumentovati svoje prihode i rashode i dodaje, da ćemo tek tada videti realnu sliku.

“Tada ćemo lakše te troškove usmjeriti na ono što nam je potrebnije i što nam pričinjava veće zadovoljstvo, naglasio je on

Većina građana, iako tokom godine štedi, kaže da je nedovoljno.

“Dobar je taj osjećaj. Dakle, radi se o realnom osjećaju, zbog toga što su se cijene rapidno povećavale u prethodnoj godini, a onda smo imali i blago povećanje cijena u januaru 2024. godine, te se stabilizacija inflacije očekuje u ovoj godini”, istakao je Zogić.

Ekonomski analitičar pojasnio na koji način možemo uštedeti više od planiranog.

“Da se manje koristi automobil, jer ovaj grad nije toliko veliki da se ne može pješice. Također, možemo uštedeti ako doručak nosimo od kuće i ukoliko postoje prodavnice koje prihvataju čekove. Možda prvi momenat kada ćemo osjetiti pravo blagostanje, jeste kraj grejne sezone, a to se očekuje u martu, te ćemo već u aprilu imati manje troškova”, riječi su Zogića.

S druge strane, građani Novog Pazara smatraju da trenutno stanje ima veze sa političkom scenom.

“Uvećali su nam penzije za 15 odsto, a 20 odsto poskupeli osnovne životne namirnice. Oni ublažavaju cijene do izbora i dok se glasaju, a nakon toga rade kako im odgovara”, kazali su bijesni građani.

Prema riječima Zogića, već u drugoj polovini 2024. godine možemo očekivati stabilniji finansijsku situaciju.

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img