Za sufinansiranje projekata u okviru programa regionalnog razvoja 315 miliona dinara

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Kabinet ministara za ravnomerni regionalni razvoj saopštio je danas da su opredeljena sredstva u iznosu od 315 miliona dinara za realizaciju podrške u sufinansiranju projekata od značaja za regionalni rast.

U saopštenju se navodi da je 50.000.000 dinara opredeljeno za sufinansiranje izrade razvojnih dokumenata, a 265.000.000 dinara za sufinansiranje infrastrukturnih i razvojnih projekata.

Projekti od značaja za regionalni rast su projekti koji doprinose privlačenju investicija, unapređenju poslovne infrastrukture i razvoju preduzetništva.

Takođe, to su projekti koji doprinose stvaranju povoljnih uslova za brži rast i razvoj startap preduzeća i povećanju zaposlenosti, inovativnosti i konkurentnosti.

Oni se, takođe, mogu odnositi na izgradnju i rekonstrukciju komunalne infrastrukture, izgradnju i rekonstrukciju objekata iz oblasti obrazovanja i kulture, socijalne infrastukture i turizma.

Pravo na korišćenje sredstava za sufinansiranje imaju jedna ili više jedinice lokalnih samouprava (JLS) i akreditovane regionalne razvojne agencije (ARRA) ili samostalno JLS koje zajednički učestvuju u izradi razvojnih dokumenata na nivou JLS i regionalnih oblasti.

Ministar Edin Đerlek naveo je da će biti sufinansirano do 80 odsto troškova projekta, pri čemu je uputio poziv jedinicama lokalnih uprava da podnesu prijave sa razvojnim projektima koji će poboljšati uslove života građana i omogućiti rast i razvoj okruga i regiona.

Ministarstvo za ravnomerni regionalni razvoj objaviće Javni poziv u Službenom glasniku Republike Srbije i na internet stranici www.rrrz.gov.rs i na taj način će JLS i ARRA moći da kandiduju svoje projekte.

Program će omogućiti planiranje i sprovođenje politike regionalnog razvoja, na osnovu razvojnih dokumenata na republičkom, regionalnom i lokalnom nivou.

U 2023. godini opredeljeno je 325.100.00 dinara za program regionalnog rasta, a širom Srbije realizovan je ukupno 91 projekat.

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img