Vladajuća većina odbila sve prijedloge opozcije

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Izboru gradonačelnika Novog Pazara prethodila je žustra rasprava. Odbrnci Stranke pravde i pomirenja podsjetili da je izbor Lekića za predsjednika Skuptšine bio sporan.

Dodali da izabrano rukovdstvo nema legitimitet.

„Mi ne možemo da znamo da li je neko „ZA“ namjerno ili slučajno zaokružio na taj glasački list i iz tog razloga ne možemo to da prepustimo slučaju. Sadašnji predsjednik Skupštine nije legalno i legetimno izabran“, rekao je dr Edin Numanović, šef odborničke grupe SPP-a u Skupštini grada Novog Pazara.

Dr Edin Numanović-SPP

Istog su mišljenja i odbornici SPP-a Sead Redžović i odbornica SDA Sandžaka Dinheta Pulić.

„Ne znam šta je problem da ponovite glasanje za izbor predsjednika Skupštine grada Novog Pazara. Niste imali većinu. Većina nije 23, već 24 odbornika. Dok smo mi bili prisutni u sali takav je bio rezultat. Onog momenta kada su odbornici opozicionih grupa napustili skupštinsko zasijedanje desila se ta „famozna“ većina na kojoj je nelegalno izabran predsjednik Skupštine grada Novog Pazara“, poručio je Redžović.

Sead Redžović-SPP

 „Novoizabrani predsjednik Skupštine, očigledno, ne zna da radi svoj posao. Kao čovjek koji je završio pravni fakultet i obnašao visoke funkcije u ovom gradu, dozvolio je da potpiše dnevni red koji je bruka i sramota. Ovako se ne saziva Skupština grada Novog Pazara“, riječi su odbornice SDA Sandžaka.

Odbornica SDA Sandžaka Hanadi Hajdinović, naglasila da je dostojanstvo Skupštine grada Novog Pazara srušila Sandžačka demokratska partija.

SDA Sandžaka

„Vi ste uzeli suverinitet našim građanima, tako što ste pokrali izbore. Lopov je uhvaćen“, naglasila je ona.

Odbornici Stranke demokratske akcije (SDA) Sandžaka napustili su današnju sjednicu Skupštine Novog Pazara nakon što je većina odbila da u dnevni red uvrsti njihove prijedloge. Oni su tražili da lokalni parlament danas ne bira gradonačelnika, zamjenika gradonačelnika i članove Gradskog veća, da se ponište svi akti koje je usvojio Privremeni organ i formiraju prelazni organi lokalne samouprave do odluke Ustavnog suda po žalbi o nepravilnostima na prošlim izborima.

„Odbijanjem ovih prijedloga, vi ste odbili da uvedemo zakonit red i da neutrališemo posledice izborne krađe. Tvrdoglavo srljate u dalje bezakonje i uvodite građane u stanje „taoca“ zarad vaše želje da ostane na vlasti po svaku cijenu. Umjesto rada, pravičnosti i poštenja, vi ste izabrali da ostanete „drumski razbojnici“. Odbornici SDA Sandžaka neće dalje učestvovati u legalizaciji izborne krađe, te napuštamo današnje zasijedanje“, istakao je Merfid Kamešničanin, odbornik SDA Sandžaka.

Također, iz te opozicione odborničke grupe tražili su da se u dnevni red uvrsti rasprava o formiranju posebne komisije koja će provjeriti birački spisak, o peticiji građana za osnivanje stomatološke ambulante za osobe sa invaliditetom i da jedan projekat na konkursu za sufinansiranje medijskih sadržaja može dobiti najviše 25 odsto ukupno opredeljenih sredstava.

Za predsjednicu Administrativno-mandatne komisije izabrana je Senada Totić, njena zamjenica biće Nermina Šaćirović, a članovi tog skupštinskog tela Merfid Kamešničanin, Semir Madžgalj i Veljko Sretković. Na čelu Komisije za statutarna, organizaciona i normativna pitanja biće Hidajet Plojović, dok je za njegovog zamjenika izabran Džemil Divanefendić. Članovi Komisije biće Enis Zeković, Esma Ljajić i Predrag Mutavdžić.

Verifikovani su mandati i odbornicima SDA Sandžaka Maidi Baltić Spahović i Merfidu Kamešničaninu jer su Sulejman Ugljanin, Emin Čelić, a potom i Nafilj Sejdović dostavili izjave o neprihvatanju odborničkih mandata.

Potvrđen je i mandat Banetu Milosavljeviću sa liste “Aleksandar Vučić – Novi Pazar ne sme da stane – Ivica Dačić” pošto je na konstitutivnoj sjednici izabrana odbornica Jelica Jaćović podnijela ostavku, a Gradimir Nedeljković se odrekao mandata.

SANA-A. Alić

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img