Otvorena Međunarodna konferencija ‘Članovi parlamenata i vjerski lideri za mir i suživot’

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine (PSBiH) i Liga muslimanskog svijeta danas su organizirali Međunarodnu konferenciju pod nazivom “Članovi parlamenata i vjerski lideri za mir i suživot”.

Konferencija okuplja predsjednike i članove parlamenata, vjerske lidere, predstavnike civilnog društva, članove akademske zajednice i druge stručnjake iz velikog broja država kako bi se uključili u dijalog i zajednički definisali ključne mjere za izgradnju pravednijih i kohezivnijih društava.

Zvizdić je kazao da svjedočimo vremenu koji će donijeti brojne promjene i izazove na svjetskom planu.

– Ključni cilj je preventivno i blagovremeno djelovanje kako bi se izbjegli sukobi i sačuvao mir u svijetu. Da bi se to postiglo, potrebno je da obavimo međuvjerski i međucivilizacijski dijalog, kako bismo stvorili mogućnost za saradnju i solidarnost. BiH je poseban prostor gdje se prožimaju mnogi krugovi i gdje ljudi različitih vjera, kultura, tradicija, stoljećima žive zajedno. Drago mi je da smo odabrali Sarajevo da pošaljemo poruke mira, suživota – izjavio je on.

Gradonačelnica Karić u okviru programa dodijelila je i orden “Ključ Grada Sarajeva” generalnom sekretaru Lige muslimanskog svijeta el-Issi. Naime, odlukom Gradskog vijeća, el-Issa dobitnik je priznanja “Ključ Grada Sarajeva”, u znak zahvalnosti za nesebičnu podršku Gradu Sarajevu i Bosni i Hercegovini.

– Danas smo posebno sretni jer održavamo konferenciju baš ovdje, u PSBiH. Ovo je parlament koji je primjer različitosti i primjer inspiracije. Jako sam sretan kada slušamo gospodina Zvizdića kada s iskrenošću govori o toleranciji u ovoj zemlji, kada govori o koegzitenciji kojoj svi težimo i o kojoj svi moramo voditi računa. BiH je susret Istoka i Zapada, stalni izvor nadahnuća za sve različitosti. Svi prisutni u sali su tu zbog jednog cilja – svi su braća, svi žele koegzistenciju i mir. Danas smo u nasušnoj potrebi za ovakvim susretima i konferencija, jer u prvi plan moramo dovesti suživot, mir, toleranciju – izjavio je el-Issa.

Reisul-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović poručio da su bratstvo i dijalog među vjernicima i mir među vjerama jedna od naših primarnih briga.

– Ono je neraskidivo povezano s našim namjesništvom na zemlji. To je ujedno i molba za sve nas da ovo bude neraskidivi dio svih naših stremljenja, molitvi i angažmana naših zajednica u cjelini – kazao je reisul-ulema.

– Svjedočimo koliko se snažno nameću netolerantne i na mržnji zasnovane ideologije, čije osnove su slabe i sumnjive. Nije isključeno da ćemo tome svjedočiti i u budućnosti, na različite načine. Naš odgovor mora biti jedinstven i on mora biti savez svih sinova i kćeri Ademovih koji na sve naše probleme gledaju kao na zajednička iskušenja čovječanstva“, istaknuo je reisul-ulema.

Na konferenciji jedan od posebnih gostiju i poglavar Islamske zajednice u Srbiji, muftija dr. Mevlud ef. Dudić. Sarajevo je idealno mjesto za ovakvu vrstu susreta, jer je protkano različitostima, kazao je on.

“Sarajevo je i ovoga puta pokazalo svoju svoju širokogrudost i veličinu, gdje smo imali prilike da prisustvujemo otvaranju, a u ostatku dana i konferenciji u organizaciji Parlamentarne skupštine BiH, gdje su se okupili predstavnici parlamenata iz okruženja i vjerski lideri svih tradicionalnih crkava i vjerskih zajednica, gdje je bilo i gdje će biti govora o toleranciji, suživotu i miru. Od izuzetnog je značaja da se to održava ovdje u glavnom gradu BiH. Posebno treba istaći da je Svjetska muslimanska unija podržala ovaj projekat. Već nekoliko godina unazad RABITA radi na projektu mira i tolerancije. To je ono što nas nebeske religije i uče i meni je čast i zadovoljstvo da sam sa svojim saradnicima danas prisutan na ovoj vrlo značajnoj konferenicji, jer izuzev života ništa vrijednije nema od mira. Na ovom smo svijetu stvoreni različitima i natjecat ćemo se u činjenju dobrih djela. Uspjeli su i uspjet će samo oni koji ovaj svijet dožive kao arenu za činjenje dobrih djela i politika Mešihata IZ-e u Srbiji jeste da podižemo generacije voljeti, a neće mrzeti, generacije graditelja, a ne rušitelja. Ponosni smo na ono što smo radili u prethodnom periodu, ali i ono što sada činimo”, istakao je muftija dr. Mevlud ef. Dudić.

Učesnici konferencije, njih oko 400, naglasili su da su teme suživota i mira važnije nego ikad u današnjem svijetu punom globalnih prijetnji i izazova. Akcentirali su da je dijalog s različitim vjerama, kulturama i etničkim grupama neophodan za suživot i mir i da su, kao predstavnici građana, parlamenti posvećeni jačanju zakonskih okvira koji vode otvorenijim i inkluzivnijim društvima, kao i to da je poštivanje vjerskih i kulturnih različitosti način da se ojača međusobni dijalog i razumijevanje.

 

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img