U Lejlek džamiji održana svečanost povodom Lejletul Mi’radža

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

U organizaciji Mešihata IZ-e u Srbiji, Muftijstva sandžačkog i medžlisa IZ-e Novi Pazar posebna noć. U jednoj od najstarijih novopazarskih džamija, Lejlek džamiji održan je prigodan vjerski program povodom mubarek noći Lejletul Mi’radž. Na samom početku prisutnima je dobrodošlicu poželio imam ove džamije Fahir ef. Nicević. Islamska zajednica naučila nas je, dodaje ef. Nicević, kako se na najljepši način obilježavaju ovakve noći.

U svom obraćanju glavni imam novopazarskog medžlisa Dženan ef. Kamešničanin istakao je vrijednost ove mubarek noći, ali i same Lejlek džamije.

“Odlučili smo odmah da svečanost bude u ovoj džamiji, jer je ona u srcu grada, jedna od najstarijih. Moramo čuvati džamije. Nove, a posebno one starije. Ako su nam džamije svetinje, one stare su posebne svetinje. U predajama stoji da je Sultan Mehmed Fatih ovdje klanjao ikindiju u pohodu na Bosnu”, istakao je glavni imam novopazarskog medžlisa Dženan ef. Kamešničanin.

Hor novopazarskih imama uljepšao je ovu posebnu noć učenjem Kur’ana, te izvođenjem tekbira, salavata, ilahija i kasida.

Prisutnima se obratio u dekan Fakulteta za islamske studije dr. Enver ef. Omerović. Kao izaslanik predsjednika Mešihata muftije dr. Mevlud ef. Dudića govorio je o iskušenjima kroz koja je prolazio najodabraniji među umetom, Poslanik a.s.

“Ljudi nisu često znali vrijednost Poslanika, a.s. Vrijeđali su ga, omalovažavali i napadali, a onda ga je Allah uzvisio riječima da, ako Allahova stvorenja ne spoznaju njegovu vrijednost, spoznaje Onaj Koji ga je stvorio. Onda je uslijedilo noćno putovanje ka sedam nebesa. Time je učvrstio njegovo srce, ali i nama pokazao da je on Njegov najodabraniji rob i Njegov poslanik, da je došao sa istinom. Time nam je i pokazao da uvijek sa mukom dolazi i last, te da dunjaluk nije bez iskušenja. Pravi vjernik tada pokaže lijepi sabur i strpi se, pa mu Allah podari olakšanje”, kazao je dr. Omerović.

Dovu je na kraju proučio Asmir ef. Crnovršanin.

SANA

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img