Učenice medrese Gazi Isa-beg obilježile Svjetski dan hidžaba

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Prvi februar u svijetu se obilježava kao Dan hidžaba, ustanovljen na prijedlog Nazme Khan iz Njujorka, koja je željela podstaknuti nemuslimanke da stave hidžab na jedan dan i dožive to iskustvo. Akcija je organizovana u cilju otklanjanja barijera i radi boljeg razumijevanja i rušenja predrasuda, koje se vežu za hidžab. Ovim događajem želi se razvijati svijest o hidžabu, kao i osvijestiti javnost o korijenima i razlozima nošenja hidžaba. Tim povodom učenice medrese Gazi Isa-beg postavile su štand ispred Sebilja na novopazarskom šetalištu. Upriličena je i podjela hedija u vidu hidžaba, ali i slatkiša prolaznicima.

Profesorica Elma Ujkanović ističe da se ovakvom aktivnošću ima za cilj dodatno podignuti svijest o hidžabu kao najvrijednijoj kruni svake muslimanke.

Učenice sretne i ponosne što svojim primjerom imaju prilike uticati na zajednicu. Hidžab je naša lična karta po kojoj se identifikujemo, poručuju.

Hidžab predstavlja pokornost Božjoj odredbi, štit od neugodnih pogleda, podsjetnik na vladanje svojim emocijama i stavovima, lijep odnos i poštovanje, kao i samilost ka drugima, jer žena sa hidžabom je reprezent islama – poruka je ovih mladih djevojaka.

SANA

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img