Novopazarka: Porodili su me skalperom, skačući mi na stomak i udarajući me šamarima

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Porodilište bi trebalo da bude najljepše mjesto na svijetu.Mjesto na kojem počinje novi život, iz kog svi izlaze srećni, osim kada nije tako. U samo nekoliko dana, Srbiju su uzbunila dva slučaja navodnog nasilja nad ženama tokom porođaja u dva različita kraja zemlje, među kojima je žena čiji je svijet stao 12. januara kada nije čula bebin plač nakon porođaja, a za taj zlatni čas sve majke žive.

Dva sata, kako dodaje, ležala je sama u sobi za pripremu, a na poziv i molbu za pomoć joj se niko nije odazivao.

“Dolazim sa sve kontrakcijama, odlazim do njihove sobe tražim ih ali nikog nema na odJeljenju, na kraju dolazi sestra i nekako me pregledaju i šalju me u sobu za pripremu. Tu je nastao problem, jer sam bila sama u sobi. U susednoj sobi doktorka koja me porodila, dvIJe babice i još jedna doktorka sede i piju kafu i čuju me kako molim i dozivam ih i to je tako trajalo  dva sata”, riječi su žrtve akušerskog nasilja.

Porođaj, kako ističe naša sagovornica, je krenuo bez problema. Međutim, u jednom trenutku doktorka i babice, dodaje ona, shvataju da se situacija komplikuje.

“Mogla sam se sama i poroditi, ali nisam smjela. Suzdržavala sam se, jer sam se bojala da mi dijete ne padne na pločice”, govori zabrinuto i uznemireno.

Iako je došlo do velikih komplikacija, doktorka i babica ne preduzimaju nista, riječi su naše sagovornice.

“Bila sam modra poslije toga, moje grudi, ramena, stomak cela sam bila modra i u licu. Doktorka me okretala na stranu, ništa nije pomagalo, dali su mi dve indukcije, pri tom me ni za šta nisu pitale. Moje odobrenje nisu dobile ni za jednu ni za drugu indukciju. U jednom trenutku sam ostala bez vazduha koliko je ona mene pritiskala, pluća mi je maltene slomila.

Za nju možemo reći da je prava heroina, iako njen najljepši trenutak je strah i trauma, koju nosi i danas. Akušersko nasilje preživela je prije četiri mjeseca. Umjesto lijepe riječi i pomoći, babice i doktorka su koristile fizičku snagu.

“Ja sam se drala zbog bolova koje su mi nanosile. To je bilo udaranje, bilo je jako bolno i ja sam ostajala bez kiseonika molila sam doktorku da prestanu, u tom momentu mi je prišla babica i udarila šamar, prvi put”, dodaje ona plačuči.

Nakon porođaja koji je trajao tri sata, začuo se bebin plač, ali ona, nažalost, iako je o tome sanjala nije omah dobila svoje dijete. Poslije bola koji su joj nanijele tokom porođaja, tražila je gutljaj vode, ali ni tu nije dobila pozitivnu reakciju.

Doktorki je kazala da su je porodili skalperom na šta joj je ona odgovorila. Uslijedilo je ušivanje rane koja je kasnije prouzrokovala infekciju. Kada je, kako naglašava, postala svjesna da je preživela akušersko nasilje, već duže vrijeme razmišlja o pokretanju tužbe protiv tih ljekara.

Ženama je poručila da se edukuju što više, ali i da se upoznaju sa pravima pacijenta.

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img