Fetić: Kao i sve, i Redakcija na bosanskom pri RTS-u je političko pitanje

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

 

U medijskom postoru u Sandžaku odavno se teško diše, kaže direktor Sandžak media centra povodom Dana novinara u Sandžaku. Učesnik je i Okruglog stola u organizaciji BNV Redakcija na bosanskom jeziku pri RTS-u, za šta traje borba više od deset godina

Sve je političko pitanje. I taj odgovor koji smo dobili od RTS-a prije nekoliko godina na neki način je politički odgovor. Nije ni realan, ni iskren, ni istinit odgovor, kaže Salahudin Fetić direktor Sandžak Media Centra

A u odgovoru Programskog savjeta na sjednici kojom je predsjedavao prof. dr Milivoje Pavlović između ostalog je navedeno da nisu ispunjeni lingvistički, kulturni ni pravni uslovi da se lokalni govor Bošnjaka u Raškoj oblasti smatra zasebnim jezikom, različitim od zvaničnog srpskog jezika.

Oni su takvim odgovorom prekršili mnogo članova Ustava ove zemlje i žalosno je što tadašnji saziv BNV nisu podnijeli tužbu protiv RTS-a zbog toga. Tu se stalo, i koliko mi je poznato, nije bilo neke posebne reakcije osim medijske i političke. Mislim da je napravljena greška sa strane predstavnika Bošnjaka.

Formiranje Redakcije na bosanskom jeziku pri RTS-u jedno je od najosnovnijih prava koje Bošnjacima treba obezbijediti. U protivnom treba koristiti sve raspoložive mehanizme, kako bi se do toga došlo.

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img