Postavljanje fotografija zlostavljane djevojčice iz Belih voda etiketiranje žrtve

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

 

Sve je potresao slučaj nadomak Novog Pazara oca koji je silovao kćerku od njene 6 do 13 godine, sve snimao, tjerao je da snima audio poruke drugim pedofilima i sve to prodavao za deset eura. U pretkrivičnom postupku  također mu se stavlja na teret i incest. Postavlja se i pitanje da li je bio pod nadzorom jer je samohrani otac dvoje djece koji već ima dosije zbog proganjanja maloljetnica.

Vjerovatno je praćen, njegove aktivnosti, javlja se određenim službama ali vrlo teško uopšte možete pratiti. Ako imamo činjenicu da od 2015. imamo 583 registrovanih takvih lica, a s obzirom na to da ih ima mnogo više nego što postoje statistički pokazatelji, govorimo o tome da vrlo teško i mogu takva lica da se prate, kaže prof.dr. Ergin Hakić Departman za pravne nauke UNINP

On se trenutno nalazi u zatvoru u Beogradu jer je za takve slučajeve nadležno Tužilaštvo za visoko-tehnološki kriminalitet.

S aspekta kad postoje digitalni tragovi teže je to dokazati. U ovom slučaju prethodni postupak koji se vodi u policiji, zapravo je policijski dio posla u saradnji s tužilaštvom. Tek kad dođe na sud zapravo će to biti stavljeno njenmu na teret. Ovdje govorimo s aspekta viktimizacije žrtve. To dijete koje je nedužno vjerovatno više neće biti u psihološkoj situaciji kao što je nekad bilo. To će na malo dijete ostaviti duboke tragove

Sad je neophodno psihički spasiti dijete

Postoje portal koji se utrkuju ko će prije koju vijest objaviti. Posebno kad su djeca u pitanju treba biti izuzetno obazriv, šta se objavljuje, koje slike. Te slike poslije kruže i zamislite kad se za nekih mjesec dana ova prašina bude slegla, kad to više niko ne bude spominjao, kako će biti tom djetetu da izađe u javnost. Imamo to etiketiranje, takva djeca se često povuku u sebe i čak dođe do nekih psihičkih poremećaja, depresije.

Kakav će biti ishod bit će poznato nakon što Sud bude donio konačnu odluku. Ukoliko se dokaže krivica kazna neće biti mala, ali za ovakve slučajeve, ističe, nijedna kazna nije dovoljno velika.

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img