Završeno šesto takmičenje učača Kur'ana u Srbiji

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Završeno je 6. takmičenje učača Kur'ana u Srbiji u organizaciji Mešihata IZ u Srbiji, Vjersko-prosvjetne službe, Škole Kur'ana Časnog i Fondacije Hifz Časnog Kur'ana.

Takmičenje je i ove godine imalo međunarodni karakter, učešće na ovom natjecanju uzeli su takmičari iz Sandžaka – Srbije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Makedonije i Albanije, njih 33 od planiranih 40, a samo dijelovi poena odlučivali su pobjednika. Dobitnici prvih pet mjesta dobili su posebne nagrade, ali su i ostali nagrađeni jer su, kako kaže direktor Škole Kur'ana Časnog, svi su pobjednici.

„Molim Uzvišenog Stvoritelja da naše takmičare obilato nagradi, što su dali doprinos da uspije ovo takmičenje, jer uspjeh jednog takmičenja jesu njegovi takmičari. Islamska zajendica, Škola Kur'ana i Sandžak, uopće, su ponosni što imaju jednu ovakvu manifestaciju i ponos“, rekao je on.

U Novom Pazaru delegacija iz Kuvajta osjećala se kao kod svoje kuće, ističe pokrovitelj takmičenja i dodaje, da vjeruje da će u narednim godinama ovo takmičenje prerasti u svjetsko.

„Dva dana smo imali prilike slušati lijpa i pravilna učenja i nadam se da će ova mladost i ovi učenici nastaviti sa svojim usavršavanjem. Svi su pobjednici, bez obzira ko je uzeo prvo, drugo, treće, četvrto ili peto mjesto. Svi ste pobjednici, jer ste smogli snage da dođete i da se takmičite, ali nekoga je poslužila sreća, neko se malo bolje snađe, uglavnom svi ste pobjednici“

Zamjenik predsjednika Mešihata IZ u Srbiji muftija dr. Rešad ef. Plojović, kazao je da su ovi mladi ljudi naša budućnost koja nas predstavlja u najljepšem svjetlu.

„Svi vi učenjem Kur'ana Časnog, u svim kategorijama u kojima ste učestvovali, ste pokazali, iako živite ovdje u Sandžaku-Srbiji, Bosni i Hercegovini, Kosovu, Makedoniji, Albaniji i odakle naši takmičari dolaze, da tačno i ispravno po tedžvidu učite Kur'an kao oni kojima je on objavljen u Mekki i Medini koji govore arapskim jezikom, a mnogo od vas ne govorite i ne razumijete arapski jezik. To je posebna počast koje sam siguran da je svako od vas siguran i zahvalan Gospodaru na ovome što nam je i što vam je darovao“, riječi su dr. Plojovića.

Komisiju za provjeru znanja takmičara činili su: predsjednik komisije kurra hafiz Muhamed Mondekar, muftija novosadski hfz. Nedžad ef. Hasanović, kurra hafiz Muhamed el Džejlani, kurra hafiz Sabahudihn ef. Jerebičanin, kurra hafiz Elvedin Avdović i hafiz Farist Dautović.

Rezultati Šetog takmičenja učača Kur’ana u Srbiji:

 

HIFZ CIJELOG KUR’ANA

 1. Hfz.EBRAR DEMIROSKI 97,16 ( SJEVERNA MAKEDONIJA)
 2. Hfz. ABDURRAHMAN TABAKOVIĆ 96,66 ( BOSNA I HERCEGOVINA)
 3. Hfz. HATAB DEMIR 95,33 ( SJEVERNA MAKEDONIJA)

 

15 DŽUZEVA:

 1. MUSTAFA SINANOVIĆ 95,75 ( BOSNA I HERCEGOVINA)
 2. Hfz. AMAR KAPIDĆIĆ 95,25 (SANDŽAK – SRBIJA)
 3. Hfz. SARA DEMIROSKI 95,16 ( SJEVERNA MAKEDONIJA)
 4. Hfz. ABDULMELIK HAJDAREVIĆ 87,66 (SANDŽAK – SRBIJA)
 5. MUHAMED MAHMUTOVIĆ 87,66 (SANDŽAK – SRBIJA)

 

10 DŽUZEVA:

 1. HARIS ĆOSOVIĆ 99,16 (SANDŽAK – SRBIJA)
 2. ENES BASHA 97,91 (ALBANIJA)
 3. EMINA ZUKORLIĆ 93,83 (SANDŽAK – SRBIJA)
 4. AIŠA PAČARIZ 88.16 ( SANDŽAK – SRBIJA)
 5. ISA BOROVNICA 86,50 (SANDŽAK – SRBIJA)

 

5 DŽUZEVA:

 1. LEJLA BEĆIROVIĆ 94,66 (SANDŽAK – SRBIJA)
 2. NUSEJBA VEJSELOVIĆ 94,58 (SANDŽAK – SRBIJA)
 3. NEDŽLA ZUKORLIĆ 94,16 (SANDŽAK – SRBIJA)
 4. AMINA DREŠKOVIĆ 94.16( SANDŽAK – SRBIJA)
 5. ŠEJMA GICIĆ 93,50 (SANDŽAK – SRBIJA)

Na kraju skupa dovu je proučio muftija novosadski hfz. Nedžad ef. Hasanović.

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img