U džematu Selakovac 2 upriličena svečanost u povodu završetka hatmi mekteblija

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

U novopazarskoj džamiji Selakovac 2 održana je svečana dodjela svjedočanstava svršenicima mektebske pouke i hatme dova. Ovaj džemat poseban je po tome što je godinama u nazad, pod vodstvom Malik ef. Nurovića, prepoznatljiv po jednom od najorganizovanijih vjerskih pouka.

Svečanosti prisustvovao predsjednik Mešihata IZ-e u Srbiji muftija dr. Mevlud ef. Dudić sa delegacijom koju su činili predsjednik novopazarskog medžlisa Enes ef. Ibrović, glavni imam novopazarskog medžlisa Dženan ef. Kamešničanin, te generalni sekretar Mešihata IZ-e u Srbiji Samir Škrijelj.

U uvodnoj riječi prisutnimase obratio imam ovog džemata Hillmo ef. Ljajić poželivši svima da se ugodno osjećaju.

Polaznici vjerske pouke priredili su nesvakidašnji program protkan surama iz Časnog Kur’ana, ilahijama i kasidama, te recitacijama.

Malik ef. Nurović uspješno već godinama unazad vodi projekat mektepske pouke u ovom džematu.

“Mi smo 30. decembra do 15. januara išli svakog dana u mekteb kako bismo ovo spremili na pravi način. Ova djeca su zlatna. Puno radimo i trudimo se skupa. Posebno se želim zahvaliti svojoj porodici, mojoj hanumi na podršci, oni najviše trpe i njima najviše falim, ali se nadam da će i to Allah staviti na tas dobrih djela”, kazao je Malik ef. Nurović.

Nakon toga dodijeljene su nagrade i svjedočantsva polaznicima mektepske nastave. Prisutnima se obratio predsjednik Mešihata muftija dr. Mevlud ef. Dudić. Ovaj uspjeh danas najbolji je ders, istakao je muftija dr. Dudić.

“Ovih 17 proučenih hatmi su najbolji ders danas. Mnogo je djece ovdje prošlo i prolazi, ali je 17 njih zaslužilo da danas budu ovdje promovisani. Nemoguće se je neodazvati pozivu Malik efendije. Ovo je posebna radost. I svake godine kada sam tu odazovem se, jer ima jedna stvar koja me na to obavezuje. Malik ef. mi je rekao jednom – kada god imamo mekteb imamo običaj da na kraj učimo dovu za sve vas, sve nas, čitav naš narod. Zato sam sretan i ponosan, a ovo što čuste, dragi roditelji, sve ove dove ovih mališana čine nas počastvovanim. Zato, roditelji, budite danas ponosni na svoju djecu. Ovo je vaša kruna na oba svijeta. Zato im budite uvijek pri ruci i nastavite da radite sa njima na njihovom napretku u sticanju znanja”, istakao je muftija dr. Dudić.

Muftija dr. Dudić uručio je posebno priznanje Malik ef. Nuroviću za sve što godinama unazad čini na polju uzdizanja vjerske pouke. Proučena je i hatma dova na kraju svečanosti.

SANA

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img