Otpočelo šesto takmičenje učača Kur’ana Časnog

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima


U amfiteatru Fakulteta za Islamske studije otpočelo je šesto takmičenje učača Kur’ana u organizaciji Škole Kur’ana, Mešihata Islamske zajednice u Srbiji, Vjersko-prosvjetne službe i Fondacije za Hifz iz Sarajeva.

Na početku prisutnima obratio direktor Škole Kur’ana Časnog hfz. Irfan ef. Malić, kazavši da već drugu godinu za redom je ovo posebno takmičenje na kojima učestvuju gosti iz regiona.

„Pozvali smo 40 takmičara njih 33 se odazvalo, ali dovoljan broj da bi takmičenje uspjelo. U teškim trenucima , dok svijet prolazi kroz moralnu krizu, dok islamski umet živi teške trenutke i iskušenja Uzvišeni Stvoritelj nas je počastio da se ovdje, na ovom, mubarek, parčetu zemlje danas okupimo i njemu učenjem Kur’ana zahvaljujemo. Takmičenje je u četiri kategorije. Kategorija 5 džuzeva, zatim kategorija 10 džuzeva, hifz 15 džuzeva i kategorija Časnog Kur’ana i Kerima. Za takmičenje je predviđena četvoročlana ocjenjivačka komisija“, rekao je ef. Malić.

Predsjednik Mešihata muftija dr. Mevlud ef. Dudić istakao da je sretna zajednica o kojoj vjernici brinu, naglašavajući da je to slobodna zajednica.

„Želim da kažem da su svi pobjednici, čim su se usudili i došli ovdje u Sandžak, a posebno oni koji su došli van Republike Srbije i drago mi je zbog toga. Mi na ovaj način braćo i sestre se pripremamo za doček mjeseca Ramazana. Mjesec Redžeb je Allahov mjesec. Sve je Allahovo što je na nebesima i na zemlji, stoji u nekim predanjima, a u mjesecu Redžebu mi učimo Kur’an, podebljanije. Takmičimo se. Srećan je onaj narod i onaj čovjek i zajednica koja ima ovu vrstu svečanosti i takmiči se u Kur’anu. Evo 33 takmičara, nije slučajno. Nije moglo da dođe njih 40 iako taj brojn ima svoju simboliku, ali 33 je nešto posebno. 33 zrna na tespihu, 33 puta Subhanallah, Elhamdulillah, Allahu Ekber. 33 naša ponosna takmičara i takmičarke će se natjecati, a nema većeg ibadeta od toga i zbog toga sam ponosan“, poručio je ef. Dudić.

Zahvalio se prijatelji iz Kuvajta, posebno porodici koja se odlučila da ugradi sebe i imaju sadekatul-džarije, jer iz godine u godinu, kako je naglasio predsjednik Mešihata, uživamo u ljepotama Kur’ana.

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img