Održana međunarodna konferencija “Uloga zekata u prevenciji siromaštva i smanjenja socijalne distance među muslimanima”

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

U organizaciji medžlisa IZ-e Prijepolje, a pod pokroviteljstvom Mešihata IZ-e u Srbiji održana je međunarodna konferencija na temu: “Uloga zekata u prevenciji siromaštva i smanjenja socijalne distance među muslimanima”.

Predstavnici Islamski zajednica iz okruženja, te studenti islamskih fakulteta u okruženju, uz brojne druge goste svojim prisustvom i izlaganjima istakli su značaj ove oblasti, te predanog rada kako bi institucija zekata i sadakatul fitra bila zaštićena i još više osnažena.

U ime pokrovitelja prisutnima se obratio predsjednik Mešihata IZ-e u Srbiji muftija dr. Mevlud ef. Dudić. Nema jake Islamske zajednice bez dobrog institucionalnog ibadeta, kazao je muftija dr. Dudić.

“Zahvaljujući medžlisu u Prijepolju ovakve konferencije postale su tradicionalne. Ovo organizira jedna zajednica – Islamska zajednica i ova tema se tretira jedino na ozbiljan način kroz ovu zajednicu. Kada govorimo o Bejtul malu, uvijek se vežemo za rahmetli Huseina Đozu. I mislim da se nigdje kao kod nas ne posvećuje pažnja ovom šartu. Zekat i Sadakatul fitr zauzimaju mjesto koje im pripada. To su propisi koji se odnose na institucije, odnosno ona je ta koja jr nadležna da uređuje i određuje gdje će ići Zekat i Sadakatul fitr. Vi danas imate brojne organizacije koje se aktiviraju tokom mjeseca Ramazana, zato što sakupljanjem samoinicijativno zekata i sadakatul fitra teže tome da razbijaju zajednicu. Grade kuće, dijele iftare, pomažu ljudima, a nakon ramazana ih nigdje nema. Zato smo mi morali da posegnemo i za fetvom po tom pitanju, pa sam mnogo sretan zbog toga, jer već sljedeće godine počele su stvari da se redaju na pravi način. I zato nema jake Islamske zajednice bez institucionalnih ibadeta. Ubiranje zekata i sadakatul fitra jedino je ispravno, pa je sve drugo, a Allah najbolje zna, na mjeri obične sadake. Ulema i glavni imami moraju podebljanije raditi, ali ne samo na zekatu i sadakatul fitru. Jedini mi u okviru zajednice imamo Vakufske kuhinje i svaki dan preko 2000 ljudi jede iz Bejtul mala, što se dijelom finansira od zekata i sadakatul fitra. Tu je, također i 135 kuća. Draga ulemo, mi smo odgovorni pred Allahom, pa ne dozvolimo da nam drugi određuju gdje i kako treba dati Zekat i Sadakatul fitr”, kazao je muftija dr. Mevlud ef. Dudić.

Predstavnici Udruženja ilmijje uručili su muftiji dr. Dudiću poklon u znak zahvalnosti na podršci Mešihata njihovim aktivnostima. Uslijedilo je obraćanje glavnog imama medžlisa IZ-e u Prijepolju Aref ef. Durakovića. U riječima dobrodošlice poželio je prisutnima da se ugodno osjećaju na konferenciji, te je dodao da je ova tema jedna od najvažnijih za naše društvo.

“Ovo je jako važna tema za sve nas. Ovu konferenciju, kao i prethodne tri, organiziramo kao medžlis pod pokroviteljstvom Mešihata IZ-e u Srbiji. Zekat predstavlja najvažniji imovinski i institucionalni ibadet. Spominje se na mnoštvo mjesta u časnom Kur’anu. Od Poslanika s.a.w.s. i ashaba došle su nam jasne smjernice kako se treba davati zekat. Postojanje institucije koja nosi emanet ovog čina olakšala je vjernicima u izvršavanju ove obligatne dužnosti, pa kao nosioc emaneta nosi i odgovornost. Naša zajednica to na najbolji način ispunjava, a ovakve konferencije su idealno mjesto i način da se detaljno edukujemo i čujemo sa kakvim se izazovima sreću Islamske zajednice okruženja. Neka ova konferencija bude još veći pokretač naših promjena na bolje”, kazao je Aref ef. Duraković.

Nakon zvaničnog dijela uslijedila su obraćanja panelista u okviru nekoliko sesija.
Rukovodilac Ureda za zekat Rijaseta IZ u BiH Vehid Arnaut govorio je na temu: “Fond Bejtul mal – institucionalni način prikupljanja i distribucije”, dok je ispred Ureda za društvenu brigu Rijaseta IZ u BiH Amela Brdar govorila na temu: “Projekti Ureda za društvenu brigu – pružena ruka humanosti”.

Vođa Službe za vjeru i obrazovanje u Mešihatu IZ-e u Sloveniji Sead ef. Karišik govorio je na temu: “Iskustvo i izazovi prikupljanja zekata u Mešihatu IZ-e u Sloveniji, dok je glavni imam medžlisa Osijek u Hrvatskoj izlagao na temu: “Zekat kao temelj sistemskih rješenja: Očuvanje pravde i briga za drugoga”.

Dr. Rifet Šahinović sa IPF-a u Bihaću izlagao je na temu: “Zekat kao vid čišćenja tijela i duše”, dok je Dr. Elvir Duranović sa Instituta za islamsku tradiciju Bošnjaka iz Sarajeva govorio na temu: “Zekat kao vid čišćenja tijela i duše”. Direktor CHR Hajrat Mirsad ef. Bećirović govorio je na temu: “Od ideje do misije – aktivnosti i projekti na polju humanitarnog djelovanja”.

Uslijedila je pauza za podne namaz, a nakon toga izlagali su i brojni drugi panelisti koji su došli iz cijelog regiona. Na kraju su prisutni imali priliku da postave pitanja na delegirane teme.

SANA


- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img