U LUKSEMBURGU OBILJEŽEN 9. JANUAR – DAN POČETKA GENOCIDA NAD BOŠNJACIMA

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Naiđu ponekad zla vremana kad razum zakaže, kolebljivi se uplaše a zlobnici kolo zaigraju na krvi djece, žena, staraca i nemoćnih. Izniknu tada hrabri te svojim grudima jurišaju na bajonete mržnjom zadojenih dželata. I svaka rana na grudima izrodi na stotine novih junaka do dan kada se dželati u mišje rupe uvuku i čekaju neki novi zli vakat.

U Luksemburugu je u subotu, 13.januara 2024. godine, održana tribina povodom 9. januara, dana početka posljednjeg genocida nad Bošnjacima, koju Odbor za obilježavanje genocida u Srebrenici – Luksemburg organizuje svake godine.

Gosti tribine su bili pripadnici udruženja boraca “Crni labudovi”, koji su se po prvi put od svog osnivanja odazvali pozivu iz dijaspore i time odali veliku počast Bošnjacima Luksemburga.

Tribini je prisustvovalo više od dvesta Bošnjaka iz BiH i Sandžaka među njimai i vjerski  poglavara muslimana Luksemburga hafiz Hilmija ef. Redžić i prestavnici džemata i udruženja iz Luksemburga i susjednih zemalja.

Tribina je počela intoniranjem himne Luksemburga i Bosne i Hercegovine. Mladi efendija Rijad Sušić proučio je nekoliko prikladnih ajeta iz časnog Kur’ana, a desetogodišnji Muhamed Omerović je izveo recitaciju “Sanjam majko” posvećenu Crnim labudovima.

Ispred Odbora skupu se obratio Elvedin Halilović koji je obrazložio važnost očuvanja kulture sjećanja na žrtve agresije u Bosni i Hercegovini, te je najavio emitovanje kratkog dokumentarnog filma o radu UB Crni Labudovi i obraćanje presjednika udruženja Avdu Subašića – Zlatnog ljiljana. Pukovnik se zahvalio organizatoru na pozivu, prestavio prisutne članove udruženja, a onda govorio o ratnom putu ove proslavljene jedinice.

– Jedinica je proizašla iz Patriotske lige, prve organizovane oružane formacije za odbranu Bosne i Hercegovine. Prvi komandant jedinice bio je Mehdin Hodžić, zvani komandant Labud i jedan od devet narodnih heroja naše domovine. Nakon pogibije heroja Hodžića jedinica uzima ime Crni labudovi, a prerastanjem Patriotske lige u Armiju BiH Crni labudovi postaju jedinica za specijalne i najteze zadatke pod direktnom komandom glavnog štaba armije. Teško je nabrojati sve značajne podvige ove jedinice jer ona nije držala front – liniju nego je išla sa zadatka na zadatak. Među najznačajnijim poduhvatima su zauzimanje Oštrih stijena, te brda Zlatar iznad Konjica i Fojnice. Medju najvećim uspjesima Crnih Labudova je činjenica da nijedan njen pripadnik nije optužen pred sudom u Hagu. Niko nikada, iz ove jedinice neće biti optužen jer je viteštvo bila ruka vodilja i zarobljenim niko nije smio nauditi, a ranjenim neprijateljskim vojnicima je obavezno ukazivana ljekarska pomoć. Crni Labudovi, nisu znali da postoji „ali“ i „ako“, već da postoji jedna Domovina za koju se moramo boriti, su u vremenu nečasti i nehumanosti časno i dostojanstveno branili domovinu i naciju. Jedinica je imala 79 šehida, 340 ranjenih, a 22 borca su dobitnici najvećeg ratnog odlikovanja Zlatni ljiljan. Danas UB Crni Labudovi svoj fokus stavlja na edukaciji mladih, očuvanju kulture sjecanja na Armiju RbiH i Crne Labudove, jačanju svijesti o obavezi i odgovornosti preživjelih za porodice šehida i radtnih vojnih invalida, kazao je Subašić.

Za sva dostignuća, Odbor za obilježavanje genocida u Srebrenici – Luksemburg je na kraju programa dodijelio zlatnu plaketu UB Crni Labudovi. U ime Odbora zlatnu plaketu je uručio Ismet Kehonjić, koji je svoju mladost proveo u Armiji RBiH braneći hrabro i nesebično svoju domovinu i svoj narod.

Program je okončan recitacijom o devet heroja Bosne koju je izvela Elif Muharemović.

 

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img