Zukorlić u Priboju – Sijače mržnje kazniti, zdravi dio društva ne smije odustati od pomirenja i vjekovnog suživota

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Predsjednik Stranke pravde i pomirenja Usame Zukorlić sa delegacijom boravio je u posjeti opštini Priboj. Povod njegove posjete ovoj opštini bio je posljednji nemili događaj koji je uznemirio Bošnjake Priboja i cijelu javnost, kada su na veseljima za Badnje veče i Božić ponovo pjevane pjesme kojima se pozivalo na pucanje u džamije.

Prvo ga je dočekao predsjednik opštine Priboj Lazar Rvović sa saradnicima. Zajednički  zaključak sa ovog skupa je da se najoštrije osuđuje nepormišljen postupak pribojskih mladića, te da državni organi treba da do kraja odrade svoj posao. Obećao je Zukorliću da će se i u narednom periodu još više raditi na tome da se ovakvi nemili događaji više ne ponavljaju.

“Moja je želja i Stranke koju predvodim da se ovakve nemile stvari ne dešavaju više negdje, pogotovu u Priboju, koji možda ima najbolje multietničke odnose u Sandžaku ili Raško – Polimskoj oblasti i da u društvu izgradimo odnose uvažavanja i povjerenja, mira i tolernacije, a oni koji to, svjesno ili nesvjesno narušavju, moramo adekvatno kazniti. Državni organi moraju raditi svoj posao, ali i mi svi moramo dati adekvatan doprinos njegovanju dobrih komšijskih i međunacionalnih odnosa, pogotovu nosioci odgovornih funkcija u lokalnoj ili državnoj zajednici, koji na taj način, imaju i veću odgovornost. Bez obzira na sve ekcese, ja i stranka koju predvodim, neće odustati od pomirenja i vjekovnog suživota Srba i Bošnjaka na ovim prostorima”, rekao je Zukorlić.

Uslijedio je sastanak i sa načelnikom Policijske stanice Priboj Aleksandrom Šarcem. Jako je sretan, istakao je Šarac, što su blagovremeno dobili informaciju o nemilom događaju, te hitno i uspješno reagovali. Sagovornici su se saglasili da je ovoga puta, za razliku od prethodnog, adekvatna reakcija policijski i tužilačkoh organa bila na višem nivou.

Uslijedila je i posjeta medžlisu IZ-e Priboj, gdje je domaćin bio glavni imam pribojskog medžlisa dr. Harun ef. Eminagić. U srdačnom razgovoru podvučeno da će svi problemi pribojskih muslimana i njihovo rješavanje uvijek biti prioritet SPP-u.

Posjetom OO SPP-a u Priboju predsjednik Usame Zukorlić okončao je zvanični dio protokola. Predsednik SPP-a je informisao članove o ishodu razgovora koje je vodio u Priboju. Pposebno je naglasio da trebamo imati povjerenja u institucije države, da ne uzvraćamo na isti način, jer se zlo eliminiše dobrim, vatra se gasi vodom i jedino tako, podvlači Zukorlić, može se izaći iz svake teške situacije.
SPP će, dodaje, nastaviti da se zalaže za stvaranje uslova u kojima će se Bošnjaci osjećati apsolutno sigurnim i ovu državu doživljavati svojom, kao što to i jeste.

Predsjednik SPP-a sa delegacijom prisustvovao je Večeri Kur’ana i ilahija koja je održana istog dana u Hasan-aginoj džamiji.

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img