Održana Večer Kur’ana i ilahija i Priboju

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

U pribojskoj Hasan-aginoj džamiji održana je večer Kur’ana, ilahija i kasida. Centralna pribojska džamija bila je mala da primi vjernike koji su htjeli svoja srca oplemeniti Božjom riječju i na najljepši način dočekati prvu od odabranih noći, Lejletul Regaib, koja najavljuje dolazak mjeseca Ramazana.
U ovodnoj riječi glavni imam pribojskog medžlisa mr. Harun ef. Eminagić poželio je prisutnima dobrodošlicu dodajući da je ovakav prizor za ponos.

“U jednoj pribojskoj džamiji gdje živimo u halu u kakvom živimo, da džamija bude puna vjernika, ahmedija, hafiza i kurra hafiza – zaista nam je kao bajram. Za ovo je zaslužna naša Islamska zajednica. Ovo je slika Islamske zajednice, zato se ona čuva i spominje se o njoj stojeći. Večeras je prva mubarek noć, Lejletul Regaib, koja najavljuje dolazak mjeseca Ramazana. Neka Allahova riječ donese mir u naša srca”, kazao je glavni imam pribojskog medžlisa mr. Harun ef. Eminagić.

Učenjem Kur’ana časnog predstavili su se kurra hfz. Sabahudin ef. Jerebičanin, hfz. Egzon Ibrahimi i dr. hfz. Haris ef. Hadžić. Milozvučnim glasovima predstavili su se i Muhamed Mujkić, Muhamed Fijuljanin, Besar Latifović i Muamer Murić.

Prisutnima se obratio i zamjenik predsjednika Mešihata muftija dr. Rešad ef. Plojović. Veličanstvena noć, dodaje on, koja se desila u najljepšem trenutku zbog svega onoga što je iza nas, ali i onoga što je pred nama.

“Vjerujem da smo svi uživali i svoja srca i duše častili ovom večeri. Ovo je noć mahsuz posvećena vama – Pribojcima i Pribojkama. Pitaće neko – zbog čega? Zbog onoga što je pred nama, ali i zbog onoga što je iza nas. Kako bismo bolje i prikladnije zakoračili i podstakli sebe za pripremanje za ono što je pred nama – osim kroz Kur’an i Kerim, sjećanje na Allaha dž.š. i salavate na Poslanika s.a.w.s. Taman se ponadamo da je ono nešto ružno prošlo, da je iza nas, ali se uvijek pojavi neko ko nas vrati u to vrijeme i kaže nam da, nažalost, još nisu prestale. Neprihvatljivo je da neko od naših komšija Srba, pjeva neku pjesmu, na svom veselju za svoj blagdan, u kojoj se poziva da se puca u džamije. To nije samo uvreda za nas muslimane, Bošnjake, već i za njihovu vjeru, gdje oni jedni drugima čestitaju blagdan riječima: “Mir Božji”. Pa mogu li “mir” i “pucaj u džamije” jedno sa drugim? Ne mogu! Znajte, onaj ko se na Allaha osloni – On mu je dovoljan pomagač. I doista je sa poteškoćom i olakšanje”, istakao je muftija dr. Rešad ef. Plojović.

Jaciju namaz predvodio je muftija sandžački hfz. Abdurrahman ef. Kujević. Među prisutnima, pored delegacije Mešihata IZ-e u Srbiji i predstavnici javnog, kulturnog i političkog života na čelu sa predsjednikom Stranke pravde i pomirenja Usamom Zukorlićem.

SANA

 

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img