SDA Sandžaka najavljuje žalbu Ustavnom sudu

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Sekretar Stranke demokratska akcije (SDA) Sandžaka Merfid Kamešničanin najavio da će se ta partija obratiti Ustavnom sudu Srbije i podnijeti krivične prijave protiv predsednika Gradske izborne komisije (GIK) u Novom Pazaru zbog nezakonitosti i nepravilnosti u radu tokom proteklih izbora.

On je na konferenciji za novinare kazao da su članovi GIK-a podnošenjem više od 50 prigovora i žalbi ukazivali na nezakonite radnje i tražili zaštitu zakonitosti, kao i da su podnijeli dvije žalbe Višem sudu u Novom Pazaru koje su odbijene.

“Postupcima Gradske izborne komisije i presudama Višeg suda kompletan izborni proces vođen je u smislu grubog prekrajanja volje građana. Smatramo da je kompletan proces neustavan i nezakonit. Nastavićemo da crpimo pravna sredstva i ništa nećemo prepustiti slučaju. Svima je jasno da su izbori pokradeni, odgovorni moraju biti sankcionisani, a izbori na svim nivoima ponovljeni”, rekao je Kamešničanin.

Članovi Gradske i Republičke izborne komisije iz redova SDA Sandžaka naveli su nekoliko primjera u kojima je, kako su ocijenili, Gradska izborna komisija u Novom Pazaru radila nezakonito, od prepravljanja zapisnika o radu biračkih odbora bez donošenja rješenja o ispravci do učestvovanja u radu komisije osobe koja je pravnosnažno osuđena na godinu dana zatvora.

Zbog toga, smatraju, sve donijete odluke i rezultati izbora su nezakoniti i ništavni.

Članica Gradske izborne komisije Selma Pluncević ocijenila je da je Viši sud u Novom Pazar, odbijanjem njihove dve žalbe, građanima “uskratio pravo na istinu, bez razumnog i razumljivog obrazloženja”.

“Šturim obrazloženjima su legalizovane sve nezakonitosti u toku izbornog procesa, a osporeni podnijeti dokazi. Presude nisu donijete po pravu, zakonu i pravdi, već se svode na to da se konstatuju povrede zakona, ali da, po mišljenju suda to nije od značaja. Time se stavlja van snage zakon koji bi sud trebalo da štiti, a presudama je učinjena nepravda”, rekla je Pluncević.

Pravni tim SDA Sandžaka nastaviti će da traži pravdu pred drugim domaćin i inostranim sudskim instancama, zaključila ona.

 

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img