Genocidne poruke se nastavljaju: Sa likom Pavla Đurišića na Badnje večer ispred crkve u Priboju

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Sinoć je u Priboju ispred crkve u Novom Gradu obilježena Banja večer uoči najvećeg pravoslavnog praznika.

Uprkos porukama koje su slaze sa svih adresa – u Priboju se pojavila grupa mladića koji su nosili zastavu sa likom Pavla Đurišića.

Četničko vojvoda Pavle Đurišić je odgovoran za neke od najsvirepijih zločina koji su počinjeni u Drugom svjetskom ratu nad bošnjačkim, odnosno muslimanskim stanovništvom. Kao komandant limsko-sandžačkih četničkih odreda Đurišić je direktno odgovoran za pokolje u Bijelom Polju, Sjenici, Pjevlju, Čajniču i Foči početkom 1943. godine.

Slavljenje pravoslavnih praznika uz lik Pavla Đurišića veličaju se zločini nad Bošnjacima i time se šalju stravične poruke da i danas žive genocidne ideje.

Podsjećamo da je prije dvije godine u Priboju grupa mladića na Banje večer u centru grada pjevala fašističke stihove “Božić je, pucaj u džamije”. Iako je slučaj prijavljen nadležnom tužilaštvu u Užicu, uprkos reakciji i osudi tog čina od vrha države na čelu sa predsjednikom Vučićem, tužilac je izgrednike oslobodilo optužbi i time im puhnuli u krila da nastave sa promocijom fašizma u Priboju i Srbiji uopšte.

Pozivamo policijske i tužilačke organe da ovaj put reaguju adekvatno.

Facebook stranica “Luka Čitluk Zabrnjica Kalafati” objavila tekst osude, a u komentarima su se javljali pravoslavci iz Priboja koji su osudili ovaj događaj:

– BOŽIĆ: Praznik praštanja, zajedništva radosti i ljubavi. Umjesto svega gore navedenog neki maloumnici na najradosniji dan šire sliku zločinca. Pavle Djurišić je dirktno odgovoran za smrt preko 10 000 Bošnjaka, muslimana ovih prostora 40-tih godina prošlog vjeka. Od večeras me je sramota reći da sam iz Priboja – stoji u FB objavi.
– Drage komšije muslmanske veroispovesti,ne obraćajte pažnju MOLIM VAS na postupke ovih bića okupljenih oko crkve večeras.Ovo nema veze za verom našom svetom koju nam donese Onaj koji se rodio ove večeri u Vitelejemskoj pećini. – kaže izvjesni Rade Klarić u komentaru prethodne objave.

Sve ovo ukazuje da se radi o grupi izgrednika čije mišljenje ne dijeli većina pravoslavnog stanovništva.

Mještani Priboja potvrđuju da je ovo praksa iz prethodnih godina koja nije dolazila u fokus javnosti zbog mnogo krupnijih problema koje smo prethodno spominjali.

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img