Vazduh, u prosjeku, svakog trećeg dana prekomjerno zagađen

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Od puštanja u rad merne stanice za praćenje kvaliteta vazduha u Novom Pazaru, 10. februara 2020. godine, vazduh u ovom gradu tokom 553 dana bio je prekomjerno zagađen suspendovanim PM10 česticama, pokazuju zvanični podaci.

U prvoj godini rada, mjerna stanica zabeležila je da su dnevne vrijednosti prisustva tih čestica prelazile graničnu vrijednost od 50 mikrograma tokom 121 dana, skoro četiri puta više nego što bi trebalo (35 dana).

Prosječna godišnja vrednost PM10 čestica u vazduhu Novog Pazara iznosila je 51,8 mikrograma po kubnom metru čime je ovaj grad bio šesti u Srbiji. Dozvoljena granična godišnja vrednost je 40 mikgrorama po kubiku vazduha.

Istovremeno, zabeleženo je i povećano prisustvo PM2,5 čestica čija je godišnja prosečna vrednost bila 41 mikrogram po kubnom metru, što je bio drugi najgori rezultat u Srbiji. Dozvoljena granična godišnja vrednost je 25 mikgrorama po kubiku vazduha.

U narednoj, 2021. godini, prema zvaničnim podacima sa mjerne stanice Agencije za zaštitu životne sredine, građani Novog Pazara udisali su vazduh najviše zagađen suspendovanim česticama.

Tokom 153 dana, najviše u Srbiji, zabilježeno je prisustvo PM10 čestica veće od dozvoljenih 50 mikrograma, da bi godišnja vrijednost bila 55,3 mikrograma, što je bila druga najgora vrijednost u zemlji.

Prosječna vrijednost prisustva PM2,5 čestica u vazduhu bila je 47,7 mikrograma, što je, također, bilo najviše u Srbiji.

U pretprošloj godini, vazduh, prekomerno zagađen PM10 česticama zabilježen je 141 dana čime je Novi Pazar bio četvrti u Srbiji, dok je prosječna vrijednost tih čestica na godišnjem nivou bila 48,4 mikrograma.

Nastavljen je i trend povećanog prisustva PM2,5 čestica pa je sa prosječnim prisustvom od 44,1 mikgrograma po kubnom metru vazduh u Novom Pazaru bio drugi najzagađeniji u Srbiji.

Tokom 2023. godine vazduh u Novom Pazaru bio je tokom 118 dana bio prekomerno zagađen PM10 česticama. Iako je to manje nego u prijethodnom periodu, ovaj grad je bio drugi u Srbiji.

Smanjena je i prosječna vrijednost tih čestica u vazduhu (45,2 mikrograma), ali je Novi Pazar i dalje ostao u vrhu (četvrti).

Prosječna vrijednost PM2,5 čestica u 2023. godini bila je 40,1 mikrogram, što je najlošiji rezultat u zemlji.

RadioStoPlus

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img