Pramenković: Nastavljamo sa radom na unapređenju položaja Bošnjaka

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Predsjednica Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) Misala Pramenković ocijenila da je ova godina za vijeće bila izuzetno uspješna i dinamična, i da će i u narednoj raditi na unapređenju i položaju Bošnjaka u Srbiji i očuvanju nacionalnog identiteta.

Ona je na godišnjoj konferenciji za novinare rekla da će BNV nastaviti rad na unapređenju institucionalne saradnje, kao i afirmaciji nastavnog procesa na bosanskom jeziku u školama u kojima se ona već izvodi, kao i u onima u kojima ne postoji.

„Obaveza nam je da ove godine nastavu na bosanskom jeziku vratimo na teritoriju opštine Prijepolje u kojem živi oko 50 odsto Bošnjaka. Spektar obrazovanja na bosanskom jeziku je proces koji je izuzetno kompleksan i zahtevan i to je oblast kojoj ćemo posebnu pažnju posvetiti i u narednoj godini. Radićemo na unaprijeđenju institucionalne saradnje sa institucijama u Srbiji, kao i saradnji sa nacionalnim savjetima nacionalnih manjina, a intenziviraćemo i saradnju sa institucijama Bosne i Hercegovine“, rekla je Pramenković.

Dodala je da je bitno shvatiti da „BNV radi u inetersu celokupnog bošnjačkog naroda i da ono pripada svima onima koji ga doživljavaju kao svoje“.

“Mislim da je u ovom momentu neprihvatljivo da mi unutar vijećnika imamo poziciju i opoziciju, i zato moramo raditi na tome da vijeće svi doživljavamo kao svoje jer sve ono što radimo tiče se očuvanja cjelokupnog nacionalnog identiteta. Sa druge strane obaveza organizacija i institucija koje također pripadaju građanima mora biti na visini zadatka i niko nema pravo da svojata institucije koje trebaju biti servis građana“, istakla je predsjednica BNV-a.

Pramenković je najavila da je u narednoj godini planirana organizacija međunarodnog naučnog skupa pod nazivom „Bošnjaci u društveno političkim procesima od 1991. do 2021. godine, kao i održavanje konferencije svih bošnjačkih institucija i organizacija.

Na konferenciji je novinarima predstavljen detaljan rad i aktivnosti BNV po mjesecima tokom 2023. godine.

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img