Zukorlić u podkastu na Informeru: Vjerujem u pomirenje i prijateljstvo Bošnjaka i Srba

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Lider Stranke pravde i pomirenja Usame Zukorlić bio je gost podkasta na Informeru. Govorilo se na nekoliko različitih tema sa posebnim akcentom na iskrenost, pomirenje i prijateljstvo Bošnjaka i Srba na cijelom Balkanu.Iako često osuđivan zbog takvog stava, Zukorlić navodi da vjeruje da Bošnjaci i Srbi mogu živjeti i trajati u miru, kao iskreni prijatelji.

“Ja ne znam za jedno negativno iskustvo, na jedna vrata da sam pokucao da sam imao jedan ružan odnos bilo koga. To je jedno veliko nasljeđe i zaostavština rahmetli Muftije koje trebamo iskoristiti za budućnost naroda ovdje u Srbiji, za budućnost Balkana, generalno. Vidim to kao misiju. Stranka nam se zove Stranka pravde i pomirenja i ja vjerujem u to istinsko pomirenje. Iako mnogi misle da su se Srbi i Bošnjaci već pomirili, ja ne mislim tako, jer je neophodno pomirenje svih Srba i svih Bošnjaka. Mada me često osuđuju zbog toga, ja čvrsto vjerujem u pomirenje i prijateljstvo Srba i Bošnjaka. Evo, došlo je vrijeme da me Srbi u centru Beograda, recimo, pozdravljaju i da žele da se slikaju sa mnom”m kazao je Zukorlić.

On je otkrio i kako su se njegovi politički oponenti ponijeli poslije smrti njegovog oca, ali i šta je morao da istrpi i proguta da bi konačno došlo do boljih odnosa među Bošnjacima u Novom Pazaru.

“Politički oponenti se nisu baš ponijeli slavno u tim trenucima. Imalo je i onih koji su izdavali i saopštenja za javnost gdje su nas nazivali jako ružnim imenima i to samo par dana nakon smrti moga oca. Većinja njih nas je ignorisala u tim trenucima, jer je naš običaj da, kada je žalost, ostavi se sve po strani, izrazi se saučešće, pa onda kada prođe ta žalost nastavi se politička borba. Poznati nosioci nekih političkih partija, naši oponenti, nisu se udostojili da budu ljudi bar u tom trenutku, ali sam sve to stavio po strani. Kada bih donosio političke odluke na osnovu emocija – doživotnu političku borbu vodio bih protiv njih. Međutim to nije interes našeg naroda”, dodao je Zukorlić.

Istakao i da će njegova stranka biti svačiji glas u skupštini Srbije.

“SPP nije isključivo bošnjačka, nije sandžačka stranka. Ona se izlila iz tog nacionalno-teritorijalnog korita. Djelujemo šire i okupljamo više različitih nacionalnih zajednica. U skupštini Srbije bićemo glas ostalih”, završava Zukorlić.

 

SANA

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img