Uprava Medrese osuđuje tendenciozne i zlonamjerne izjave Jusufovića (SDP)

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Medresa Gazi Isa-beg u Novom Pazaru najoštrije osuđuje zlonamjerne i tendenciozne izjave Mirsada Jusofovića, člana Predsjedništva SDP, na konferenciji za štampu povodom novonastale situacije po pitanju rezultata lokalnih i parlamentarnih izborima u Novom Pazaru, u kojima je u negativnom kontekstu spomenuo učenike Medrese.

Medresa Gazi Isa-beg je škola sa najdužom tradicijom u Novom Pazaru, cijelom Sandžaku, pa i široj regiji. Nju su kroz vjekove njenog postojanja pohađali i završili brojni istaknuti alimi naših krajeva, koji su bili u službi svoje vjere i naroda, te skoro da nema jedne porodice u Sandžaku, a da iz nje nije bilo svršenika Medrese.

Nažalost, Medresa je i škola prema kojoj se u posljednjih stotinu godina njenog postojanja učinilo i najviše nepravde. Komunistički režim je nasilno zatvorio 1946. godine, a nakon ponovnog pokretanja njenog rada početkom i tokom devedesetih sve je učinjeno od tadašnjih vlasti da bude ponovo ugušena, što se Božijom voljom nije desilo.

Nepravda prema Medresi nastavljena je i kasnije, sve do danas kada lokalna vlast još uvijek nema sluha niti volje da Medresu prihvati i tretira kao svaku drugu školu, te da njen rad podrži iz Opštinskog budžeta, kao što je to slučaj sa svim drugim srednjim školama u gradu.

U Medresi se ovog trenutka, u svim njenim odjeljenjima, školuje oko 700 učenika i učenica, od čega samo u Novom Pazaru preko 500. Većina od njih su djeca i građani ovoga grada, o čijem školovanju, odgoju i vaspitanju mi vodimo brigu. Njima je ne tako davno, bez obzira na političku pripadnost njihovih roditelja, iz političkih razloga bilo uskraćeno pravo na dječiji dodatak, pa je ta nepravda, političkim angažmanom prijatelja Medrese i preovladavanjem razuma kod odgovornih ljudi u državi, otklonjena.

U njoj radi preko 100 uposlenika, koji svoja primanja i sredstva za život dostojanstven čovjeka u Medresi ostvaruju. Ono što vjerovatno nije poznato imenovanom, koji Medresu spominje u negativnom kontekstu, jeste da za upis u Medresu nije uslov politička pripadnost, niti se od bilo koga traži politički aktivizam. Ono što je sigurno jeste da Medresa sa svojom upravom i kolektivom podjednako pruža pažnju, pomoć i zaštitu svim svojim učenicima i profesorima, bez obzira na njihove političke simpatije ili stavove, ili stavove roditelja i porodica naših učenika.

Zbog svega toga, Medresa Gazi Isa-beg i Islamska zajednica u Srbiji, koja brine o nesmetanom radu Medrese i finansiranju, zaslužuju zahvalnost i poštovanje lokalne vlasti i svih njenih činilaca, a nikako uvrede ili tendenciozne napade.

Samo zbog spomenutog, a mnogo je drugih stvari koje bi se mogle iznijeti i sa njima potvrditi nepravda prošlih vlasti prema našoj školi, od imenovanog očekujemo javno izvinjenje, a od političke organizacije, u čije ime je nastupio na konferenciji, da promijeni svoj odnos prema najstarijoj školi u Novom Pazaru i Sandžaku, te da, s obzirom da su osvojili najviše mandata u Skupštini grada, ukoliko budu okosnica buduće lokalne vlasti, isprave tridesetogodišnju nepravdu prema Medresi i uvrste je u budžet iz kojeg se vrši redovno finansiranje škola. Samo u tom slučaju ćemo vjerovati da postoji dobra namjera prema nama i našoj školi.

Direktor

Hfz. Adnan ef. Dupljak

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img