U medresi Gazi Isa-beg obilježen Dan arapskog jezika

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Međunarodni dan arapskog jezika posebnom prigodom obilježen u ženskoj medresi Gazi Isa-beg u Novom Pazaru. Učenice Medrese u saradnji sa svojim profesoricama i vaspitačicama pripremile su prigodan program, gdje je predstavljeno sve ono što arapski jezik, kao jezik Kur'ana, čini posebnim.
Profesorica Esada Zukorlić ističe da su učenice Medrese itekako svjesne važnosti arapskog jezika i da su se na najljepši način potrudile obilježiti ovaj značajan datum.

“Medresa Gazi Isa-beg u Novom Pazaru danas obilježava jedan značajan dan – Dan arapskog jezika. To je jezik koji je izuzetno važan za islamsku kulturu i tradiciju i naše učenice su odlično toga svjesne i potrudile su se da na najljepši način prikažu detalje arapske kulture i civilizacije”, ističe profesorica Zukorlić.

Učenice sretne što su na prefinjen način mogle predstaviti ljubav prema arapskom jeziku i pismu.

“Obzirom da su naše učenice jako talentovane i da u Medresi imamo već razvijeno bavljenje kaligrafijom, samim tim smo priredili izložbu, gdje se mogu vidjeti predivni radovi naših učenica i njihovu ljubav prema kaligrafiji. Želimo da istaknemo da je ovaj datum izuzetno značajan – prvenstveno zato što je arapski jezik zapravo jezik Kur'ana, jezik našeg voljenog Poslanika s.a.w.s. i samim tim ljubav prema arapskom jeziku, kaligrafiji i samom tom pismu sve više kod nas raste”, istakla je učenica Sajma Bulić.

Rezolucijom Generalne skupštine Ujedinjenih nacija (UN) iz 1970. godine, 18. decembar smatra se Svjetskim danom arapskog jezika.

   

 

 

 

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img