CRNO NA BIJELO – Opozicija dokazala brojne izborne neregularnosti

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

U prostorijama Stranke pravde i pomirenja održana je press konferencija opozicionih stranaka SPP-SDA-GPS nakon ponovno pregledanih glasova sa 15 biračkih mjesta od 99, koliko ih je imalo u Novom Pazaru. 

Ispred GPS-a Edin Zećirović ističe da i na ovako malom uzorku postoje ogromna kršenja izbornog procesa, što je i dokumentovao i kao dokazni materijal u rukama opozicionih stranaka.

“Konfuzija koju vadajuća garnitura pokušava da unese u javnost. Ništa ovdje nema nejasno, konfuzno, skriveno. Želimo transparentnost, pa ćemo na tome insistirati ovih dana. Gruba su kršenja izbornih procesa. Jedan od njih je i Husein Memić. Danas je na nelegalan način došao do određenog materijala. Iznio je u javost dokumenta koja su dostupna samo GIK-u. Jedini relevantan izvještaj koji se tiče procesa jeste izvještaj Izborne komisije koji se usvoji na sjednici. Svaki drugi koji pojedinci pokušavaju da iznesu u javnost je na nivou mahalskih priča, pokušaj obmane javnosti da istaknu kako su oni nekoga pobjedili. Koga su to oni pobjedili? Imamo veliki broj primjera gdje su zapisnici prekrajani. Neko je prekrajao zapisnike pod velom noći, od tačke gdje su preuzeti zapisnici, pa sve do prostorija Gradske izborne komisije. Ispostavilo se da određeni broj listića koji je proglašen nevažećim i raspodjeljen po nekim kovertama zapravo važeći, pa je kao takav vraćen onim političkim činiocima kojima pripadaju. Postoje dvije mogućnosti – jedna je da se pregleda cijeli materijal pod prisustvom javnosti ili ponavljanje izbora na teritoriji Novog Pazara. Jedino tako će se na krajnje pravedan način doći o rješenja”, istakao je Zećirović.

Ispred SDA Sandžaka Merfid Kamešničanin pozvao GIK Novog Pazara da pred okom javnosti ponovni pregledanje cjelokupnog izbornog materijala.

“Ako oni ovo ne prihvate krše direktno zakon, mi smo uputili i zahtjev da se ponovo prebroje glasovi na teritoriji Novog Pazara pred okom javnosti i da se utvrdi tačan broj glasova, tačnije samo potvrdi pobjeda opozicije. Kompletan izborni proces u potpunosti je nezakonit i sproveden suprotno zakonu propisanih pravila. Jako je važno zbog javnosti i svih građana da kažemo – danas je bilo tako da nisu prebrojani glasovi sa svih biračkih mjesta. Mi ćemo nastaviti da sve što radimo i što ćemo raditi – to činiti u skladu sa zakonom, pa pozivam sve građane na miran protest koji će se održati sutra. Mi ne želimo probleme, želimo da na miran i dostojanstven način pošaljemo poruku da se nećemo pomiriti sa tim da se vlast drži silom”, kazao je Merfid Kamešničan.

Ispred Stranke pravde i pomirenja Edin Numanović istakao da je, defakto, narod Sandžaka na ovim izborima rekao “ne!” stranci SDP. Dodao i da su na 4 od 5 biračkih mjesta koje je delegirala SPP pronađene velike nepravilnosti.

“Ja želim da iskažem svoju iskrenu radost i da podijelim radost mojih saboraca i kolega iz drugih stranaka što je narod ovog grada poslije 16 godina rekao da je dosta prethodne vlasti. Uprkos ucjenama, zastrašivanjima – narod je rekao “ne!” ovoj vlasti. Koliko god da sam sretan zbog toga, tužan sam što GIK Novog Pazara čini sve što ne treba i pokušava da prekroji volju građana. Moram da demantujem brojne portale i medije koji su tokom dana govorili da se pregledava cijeli izborni materijal. Ne, to nije tačno! Pregledavao se materijal samo sa 15 biračkih mjesta, po 5 koje je delegirala svaka lista. Na onih 5 koji smo mi (SPP) delegirali na 4 mjesta pronađene su ogromne nepravilnosti. Uvećavani su brojevi o izlasnosti, puno “nevažećih listića” zapravo je bilo važećih. Postavlja se pitanje – ako je ovakva situacija na ovom uzorku, kakva je situacija tek na svih 99 biračkih mjesta?Mi pozivamo da se pregleda cijeli materijal. Ako je sve uredu, zašto ne dozvoljavate da se pregleda cijeli materijal i da se završi sao ovom temom?”, istakao je Edin Numanović.

Numanović je pobrojao neke od nepravilnosti koje su uočene.

  • Na mjestu 96 došlo je do nepoklapanja broja glasova u biračkom materijalu i onoga što stoji u zapisniku.
  • Na biračkom mjestu 95 uvećan je broj glasača izašlih na izbore.
  • Na mjestu 46 otkriveno je puno nevažećih listića koji su bili važeći.
  • Na mjestu 62 također se ne uklapaju brojke u odnosu na zapisnik.

On se posebno osvrnuo na biračko mjesto 70  na kojem je zabilježen veći broj glasačkih listića nego broj glasača koji su izašli na izbore. Numanović kazao da ova neregularnost predstavlja grubo kršenje pravila i postoji uslov za ponavljanje izbora na ovom biračkom mjestu.

Uslijedila i poruka GIK-u da bude slobodan i neovisan u sprovođenju izbornog zakona.

“Ono što je naša poruka i naš fokus – GIK Novog Pazara mora da djeluje nezavisno i slobodno, bez ičijeg uticaja. Otkud pravo Huseinu Memiću da se on poistovjećuje sa GIK-om? Ne samo da se poistovjećuje, on je imao podatke koji su poznati samo čalnovima GIK-a. Pa je dao svoj osvrt sa sve ličnim podacima mene i gospodina Kamešničanina. Treba da se ponovi glasanje na svim biračkim mjestima u Novom Pazaru, jer ćemo samo tada vidjeti realnu izbornu volju građane i znajte – desi li se to višestruko će biti bolji rezultat u korist opozicije. Mi ne želimo da još 4 godine građani preživljavaju ono što su prethodnih 16 godina. Građani su to i pokazali sada, ali je samo važno da GIK Novog Pazara bude slobodan i odradi posao po zakonu”, dodaje Numanović.

Predstavnici opozicije pozvali su građane da im se pridruže na sutrašnjem mirnom protestu koji je zakazan za 15:30 u centru Novog Pazara.


SANA

 

 

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img