SPP,SDA,GPS: Dodeljeni mandati ne odgovaraju izbornoj volji građana

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Predstavnici tri liste na lokalnim izborima u Novom Pazaru ocenili su danas da je tokom izbornog procesa uočen veliki broj nepravilnosti, te da podeljeni odbornički mandati ne odgovaraju izboljnoj volji građana.

Visoki funkcioneri Stranke demokratske akcije Sandžaka (SDA), Stranke pravde i pomirenja (SPP) i Građanskog pokreta Sandžaka (GPS) traže od Gradske izborne komisije (GIK) da jasno i nedvosmisleno pokaže po kojoj formuli je urađena raspodela mandata.

Potpredsednik SPP Edin Numanović rekao je novinarima da prema zapisnicima koje poseduju sa biračkih mesta opozicija u Novom Pazaru osvojila većinu glasova.

On je dodao da je tokom izbornog dana, ali i na biračkim mestima, došlo do prepravljanja zapisnika, i da njihovi članovi biračkog odbora nisu mogli da zaduže svoj primerak.

“Iz tog razloga bio je pokušaj onemogućavanja sprovođenja izborne volje. Naši ljudi na tim mestima su dobili parlamentarne zapisnike, ali ne i zapisnike sa lokalnih lista. Na jednom delu glasačkih mesta u Novom Pazaru je vršena opstrukcija prilikom završetka brojanja glasova“, rekao je Numanović.

Velika izlaznost na gradskim biračkim mjestima
Velika izlaznost na gradskim biračkim mjestima

On je dodao da su primetili razliku od oko 4.000 glasova koje je Sandžačka demokratska partija (SDP) dobila na lokalnim i parlamentarnim izborima, ne uključujući srpske glasove.

“Smatramo da to ukazuje na sve ovo o čemu sam ranije govorio. Pored ovoga, bilo je i drugih nepravilnosti“, kazao je Numanović.

Ahmedin Škrijelj iz SDA Sandžaka kaže da je siguran da dodeljeni mandati u ovakvim izbornim uslovima i rezultatima ne odgovaraju izbornoj volji građana.

“Tražili smo od predsednika GIK da nam Izborna komisija dostavi raspodelu svakog mandata pojedinačno svakoj političkoj stanci koja je učestvovala na ovim izborima. Međutim, to nismo mogli da dobijemo. Insistiraćemo na tome jer mislimo da apsolutno nije primenjen sistem najvećeg količnika“, kazao je Škrijelj.
On smatra da pokušaj GIK da usvoji preliminarne rezultate izbora u Novom Pazaru predstavlja kršenje i prekrajanje izborne volje građana.

Nosilac izborne liste GPS Edin Zećiorvić rekao je da taj pokret sigurno dobio dva, a ne jedno odborničko mesto, kako tvrdi GIK.

”Mi samo tražimo da se taj izborni rezultat ne zagubi kod nekog neodgovornog službenika koji će u nečije ime prekroji volju građana“, kazao je Zećirović.
Napominje da su spremni da zajednički brane taj izborni rezultat.

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img