Iković: VIRUS NAPUNIO ČEKAONICE U NOVOPAZARSKOJ BOLNICI-Nismo očekivali ovoliki broj obolelih

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Prehlada je najčešća od svih virusnih infekcija. Veoma se brzo širi, uobičajeno traje do dvije nedjelje, ukoliko se ne iskomplikuje bakterijskom infekcijom.

U Novom Pazaru, terenutno je povećan broj obolelih od virusnih infekcija, rekla je portparolka Zavoda za javno zdravlje Novi Pazar (ZZJZNP) Majda Iković.

„Hodnici su puni, a zadnje dvije nedjelje se oko 560 odraslih osoba javilo, ali nismo imali nijedan potvrđeni virus. Kod djece smo imali, i te uzorke smo poslali na „Institut Torlak“, a vraćeno nam je 13 pozitivnih uzoraka na ovaj respiratorni virus“, naglasila je ona.

Doktorka pojasnila, šta je razlog naklog skoka obolelih pacijenata.

„Vremenski uslovi, boravak u zarvorenim prostorijama. Djeca su u školskim klupama. Mi stalno apelujemo da se provetravaju prostorije, redovna lična higijena, što manji boravak u zatvorenim prostorijama sa većim brojem lica. Očekivali smo ovu situaciiju, ali ne u ovolikom broju“, poručila je Ikovićeva.

Za ovaj virus, postoji i vakcina koja se preporučuje, naročito starijim i hroničnim bolesnicima.

„Nažalost, znate da je da vakcinacija kod nas na niskom nivou. Svakodnevno apelujemo da se djeca vakcinišu i ne samo sezonske, već one redovne vakcije, koje, znamo, naše građanstvo izbegava, a za tim nema razloga“, riječi su doktorke.

Simptomi ovog virusa su izražena, Ikovićeva pojasnila koji su

„Kašalj, temperatura, malaksalost. Bilo je djeca i sa dijarejom i povraćanjem“, istakla je Ikovićeva.

Roditelji ne smiju davati djeci terapiju na svoju ruku, jer može doći i do neželjenih komplikacija, naglasila je doktorka.

„Apelujemo na roditelje, da pri pojavi prvih simptoma dovode dijete kod dvog izabranog pedijatra i da ih sa takvim simptomima ne šalju u predškolske i školske ustanove“, zaključila je Ikovićeva.

Savjet za djecu i odrasle, oboljele  od virusnih infekcija, je da budu izolovani do ozdravljenja, da se provetravaju prostorije u kojima borave, da izbegavaju kontak sa zdravim osobama, nose masku i da redovno piju određenu terapiju.

SANA-A. Alić

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img