SPP predala peticiju za obnovu Stare čaršije i Novopazarske tvrđave

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Stranka pravde i pomirenja predala je peticiju za obnovu Stare čaršije i Novopazarske tvrđave sa svim njenim pratećim objektima. Peticija sa skoro 6000 potpisa građana predata je Privremenom organu Novog Pazara. Cilj peticije jeste, ističe kandidat za gradonačelnika Edin Đerlek, povratak autentičnog izgleda i sjaja Stare čaršije i Novopazarske tvrđave koji bi, kao takvi, privukli  znatan broj turista, ali i vratili onu staru dušu ovom gradu.

“Kao što znate, Stara čaršija jedna je od naših najvećih prednosti u pogledu turizma. uključujući našu Novopazarsku tvrđavu i sve kulturno-historijske spomeni – banjski turizam, vjerski turizam, što je jedan od osnovnih pokretača reginalnog rasta i razvoja. Velika je odlučnost bila za ovu peticiju, kao što ste i vidjeli. To znači da građani žele da obnovimo i vratimo autentični stari izgled naše čaršije, budući da na tome možemo bazirati ekonomski rast i razvoj Novog Pazara po uzoru na Bilbao koji je sa Gugehajmovim muzejom postao jedan od najatraktivinijih gradova i što je bio pokretač ekonomskog rasta za taj grad. To je nešto što smo osluškivali prethodnih godina, nešto što građane ovog grada zanima, kako bi se povratio stari, autentičan sjaj i bili mnogo ljepši grad nego li Sarajevo i Skoplje, budući da nam je isti osnivač i kako bismo imali jedan mnogo veći broj turista u našem gradu i njime se ponosili”, kazao je Đerlek.

Uvjeren da će, prema podršci koju dobija SPP svakodnevno od građana, biti stožer nove vlasti, Edin Đerlek podvlači da će obnova Stare čaršije i Novopazarske tvrđave biti jedna od najvažnijih odluka koje će ta vlast donijeti.

“Vjerujem da ćemo sigurno biti dio lokalne vlasti i njen stožer, budući da imamo ovakvu atmosferu u našem gradu i da dobijamo ogromnu podršku naših građana. To će biti jedna od najvažnijih odluka koje ćemo donijeti zato što znamo vrijednost Stare čaršije, znamo čime treba da se diči i ponosi naš grad, i svjesni smo koje su naše najveće komparativne prednosti, samo što do sada niko nije bio kadar da to iskoristi. Građani su pokazali na kraju svoju volju sa 6000 potpisa, a sigurno je masa onih drugih koji nisu dali potpis, ali to isto žele”, završava je Đerlek.

SANA

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img