Muftija dr. Dudić izabran za predsjednika Mešihata u novom mandatu

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Kako je prethodno najavljeno na Fakultetu za islamske studije u Novom Pazaru počela je sjednica Izbornog tijela za izbor predsjednika Mešihata Islamske zajednice u Srbiji.

Sjednicom je predsjedavao predsjednik Sabora Islamske zajednice dr. Enver ef. Gicić.
Uvodnim riječima obratio se predsjednik Izborne komisije Samir Škrijelj.

Mediji su imali prilike zabilježiti početak izbornog procesa, a nakon okončanja, upriličeno je obraćanje izabranog predsjednika Mešihata medijima.

Na dnevnom redu je, pored izbora predsjednika, bio i izbor članova Mešihata u novom mandatu.

Kandidati za predsjednika Mešihata bili su:
* aktuelni predsjednik Mešihata muftija dr. Mevlud ef. Dudić,
* zamjenik predsjednika Mešihata muftija dr. Rešad ef. Plojović i
* muftija preševski mr. Ragmi ef. Destani.

Svoju kandidaturu neposredno pred izbore povukao je muftija dr. Rešad ef. Plojović.
Nakon prebrojanih 98 glasova, gdje su svi bili važeći, muftija dr. Mevlud ef. Dudić dobio je podršku sa 91 glasom, dok je za muftiju Ragmi ef. Destanoja glasalo 7 članova. Uz učenje tekbira uslijedilo je mubareklisanje i obraćanje muftije dr. Dudića.

“Htio sam i takav ću ostati – biti sluga svom narodu i svim podređenima. Neki su to poštovali, neki nisu. Uzvišeni kaže: “Trudite se, a vaš trud vidjet’ će Allah i dobri vjernici”. Zahvalan sam svima vama, svim uposlenicima, našim džematlijama, ali i svojoj porodici koji su mi bili svo vrijeme podrška. Islamska zajednica je jedna i jedinstvena. Ona svoj legitimitet temelji na Kur’anu i Sunnetu. Bila je autonomna u donošenju svojih odluka i takva će, ako Bog da, ostati. Ustrajaćemo idalje da svi njeni pripadnici žive u islamskim normama, a to se oslikava u činjenu dobra i odvraćanju od zla. Djelovanje mimo sistema Islamske zajednice veoma je loše i štetno, pa ćemo učiniti sve da se i preostali džemati koji su 2007. godine pokušali neuspjeli puč vrate u sistem jedinstvene i legitimne Islamske zajednice. Muslimani i Islamska zajednica svoje uspješno djelovanje duguju i instituciji vakufa. To je trajno dobro, pa je na nama da vakufe čuvamo i unapređujemo novim uvakufljenjima. Islamska zajednica učinila je krupne korake u prethodnom periodu u očuvanju kulturne baštine na ovim prostorima. Zahvaljajući našim džematlijama skoro sve džamije dobile su novo ruho. Naši džematlije vodili su se riječima Poslanika a.s. da nam džamije trebaju biti ljepše od naših kuća – što je na ponos zajednice”, kazao je muftija dr. Mevlud ef. Dudić.

Izborno tijelo činilo je 120 članova, među kojima muftije, članovi Sabora, glavni imami, predsjednici medžlisa, rukovodioci ustanova Islamske zajednice i profesori vjerskih predmeta na Fakultetu za islamske studije i u Medresi Gazi Isa-beg.

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img