Zukorlić – Borba protiv kriminala je naša osnovna misija

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Predsjednik Stranke pravde i pomirenja i nosilac parlamentarne liste “Ujedinjeni za pravdu – SPP – DSHV” Usame Zukorlić, kazao je gostujući na TV Tanjug, da je ideja ove liste da sve nacionalne zajednice u Srbiji imaju svoj glas.

– Drugi manje brojni narodi nemaju mogućnost da imaju svog narodnog poslanika u Skupštini Srbije i lista “Ujedinjeni za pravdu” ima cilj da ujedini sve te glasove na ovim izborima, da pored tri velika bloka koja imamo na ovim izborima, da se glas nesrba čuje u ovoj kampanji.

Zukorlić kazao da to što Bošnjaci na ove izbore izlaze u četiri kolone, ne znači da na terenu postoje četiri ozbiljna politička faktora.

– Neke liste su tu samo sa ciljem da bi od nekog okrunile minoran broj glasova. Tako ćete vidjeti na rezultatima izbora da oni nemaju nikakvu realnu snagu na terenu.

Dodao da postoje tri politička faktora u Sandžaku.

– Jedan koji uvijek ide bezuslovno uz vlast oličen u Ljajiću, jedan anti-beogradski raspoložen – Ugljanin i tu smo mi kao Stranka pravde i pomirenja koja predstavlja politiku partnerstva, a nikako poltronstva i nikako primitivizma.

Kazao da je danas pomirenje između bošnjačkog i srpskog naroda u Srbiji bliže nego što je bilo prije, te da se na tome intezivno radi.

– Ja vjerujem da je pomirenje između Bošnjaka i Srba na Balkanu moguće, ja čak vjerujem da je moguće da imamo iskreno prijateljstvo koliko god to možda sada zvučalo teško i nemoguće. Most zbližavanja između Sarajeva i Beograda može biti preko Novog Pazara.

Kada je u pitanju lokalna politika, Zukorlić se osvrnuo na posljednja dešavanja u Sjenici.

– Opozicija je predala zahtjev za sazivanje Skupštine nezakonski, potrebno je 13 potpisa, a oni su predali 12 potpisa i održali Skupštinu nelegalnu i gdje su pokušali da smijene predsjednika Opštine, sve nelegalno. Kada su vidjeli da pravnom procedurom nisu odradili sve kako treba, shvatili su da im je zadnji momenat da mogu da uspostave neku defakto kontrolu nad Opštinom tako što će da dovedu kriminalce i nasilnim putem da fizički zauzmu opštinu što se i desilo.

– Vidjeli ste snimak kako kriminalci nogom razbijaju vrata kabineta predsjednika Opštine i zauzimaju kabinet bez da se sačeka odluka Ministarstva jer postoji spor, bez da se sačeka odluka Upravnog suda, bez da se odradi zakonski propisana primopredaja. Mi smo sada dovedeni u situaciju da li da ponovo imamo scene iz Sandžaka gdje se međusobno Bošnjaci sukobe ili da pustimo da državni sistem reaguje. Država treba hitno da reaguje, postoje svi uslovi za uvođenje Privremene uprave u Sjenici, da ta kriminalna grupa sprovodi izbore sada u Sjenici, dovešće se u pitanje legitimitet kompletnog izbornog procesa.

Zukorlić podsjetio da je SPP prekinuo praksu prikupljanja sredstava od građana kada je u pitanju asflatiranje puteva, te da je prekinuta i praksa diskriminacije u vidu čišćenja puteva, već se putevi čiste svima bez obzira koju političku partiju podržavaju, što ranije nije bio slučaj.

Borba protiv kriminala je naša osnovna misija kada su pitanju lokalne samouprave u Sandžaku, poručuje Zukorlić.

– Na lokalu nudimo apsolutnu promjenu, zato nam je parola na ovim izborima “Promjena je pobjeda”, osim suzbijanja kriminala, infrastrukturni projekti, da sačuvamo nit pozitivne energije, nudimo politiku projekata. U Sjenici samo ih realizovali 50, od jedne prezadužene opštine napravili smo opštinu u koju se investira i gradi.

Zukorlić kazao da je Srbije prilično centralizovana država, te da je gotovo nemoguće praviti suštinske promjene na terenu bez mehanizama iz centralne vlasti.

– SPP ima namjeru da učestvuje u vlasti i na centralom i na lokalnom nivou.

Zukorlić ukazao na problem masovnog iseljavanja omladine iz Sandžaka.

– Novi Pazar je najmlađi grad u Evropi, Srbija treba time da se ponosi, međutim to je grad iz kojeg se bilježi najveća stopa odlaska mladih u Evropu. Kako možemo te ljude da vratimo? Osnovna šansa nam je da brzo realizujemo velike infrastruktrune projekte. Sandžak je mjesto gdje će ljudi rado da se vrate samo da im obezbijedimo osnovne uslove za život, pristojnu platu, pristojnu mogućnost da rade, da imaju poštene lokalne samouprave koje će investitorima da omoguće da grade, a da im ne uzimaju reket, da im daju subvencije, u tome je šansa.

– Što se tiče bošnjačke dijaspore, mi smo na posljednjim izborima pobijedili u Frankfrutu, u Berlinu, u Štutgartu. Moramo nešto da hitno uradimo po tom pitanju, ostat ćemo bez stanovništva.

 

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img