Manifestcija Unije Bošnjaka dijaspore: Bošnjak i tačka!

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

U organizaciji Unije Bošnjaka dijaspore, u petak, 01.12.2023. u Hannoveru održana je svečana akademija povodom Dana državnosti i Dana Sandžaka.

Svečanoj akademiji prisustvovao je impozantan broj predstavnika akademskog, političkog, javnog, vjerskog i kulturnog života, diplomatskog kora iz BiH, te veliki broj građana iz različitih dijelova Njemačke koji su došli da zajednički obilježe Dan državnosti Bosne i Hercegovine i Dan Sandžaka te iskažu i svojevrsnu podršku radu Unije Bošnjaka dijaspore, što ovaj događaj s pravom svrstava u događaj decenije!

Gosti na manifestaciji su bili zamjenik predsjednika Mešihata Islamske zajednic u Srbiji dr. Rešad ef. Plojović, državni sekretar u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava dr. Rejhan Kurtović, gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac, predsjednik Opštine Sjenica Munib Mujagić, te brojni drugi.

Prepuna sala Saray Event centra u Hannoveru odličan je pokazatelj odlučnosti bošnjačkog naroda koji potiče iz različitih dijelova Balkana, a živi u radi u Njemačkoj i zemljama EU, opredijeljenosti jedinstvu i putu očuvanja nacionalnog identiteta.

Pod parolom “Bošnjak i tačka!” poslana je poruka da nam je državnost i identitet naše domovine uvijek na prvom mjestu, te da ljubomorno čuvamo naše kulturne i nacionalne vrijednosti.

Visoke zvanice iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Kosova, Sjeverne Makedonije, neovisno o političkoj opredijeljenosti, pod jednim krovom, a sa istim nacionalnim identitetom, smjenjivali su se za govornicom sa jasno izraženom determinacijom pripadnosti bošnjačkom korpusu te preporukama bošnjačkom narodu da se ne razjedinjuje u nikakve frakcije kojima se pokušava oruniti bošnjačko tijelo. Mi moramo ostati pribrani u ovim teškim vremenima i izdići se iznad nametnutih okvira te težiti jedinstvu bošnjačkog tijela neovisno o našim različitostima. To treba i mora biti naš imperativ. Bošnjak i tačka!

Kompletan događaj medijski su propratile Face TV te Sandžak TV, dajući ovom događaju dodatnu dimenziju posebnosti. Zahvaljujemo se ekipama na svesrdnoj pomoći da ovaj dan protekne u najljepšem duhu.

Podrška ideji Unije Bošnjaka dijaspore stigla je sa svih strana sa različitih nivoa vlasti, različitih političkih opcija, vjerskih zajednica, kulturnog i javnog kora, što nas je jako obradovalo i učinilo ponosnim, jer smo uradili nezamislivo! Okupili smo se oko jedne misli i ideje a to je očuvanje bošnjačkog jedinstva usprkos različitostima.

Posebna zahvalnost KUD Sevdah iz Hannovera i njenim mladim članovima koji su publiku počastili izvođenjem bošnjačkih igara.

Akademija je završena nastupom naše kraljice sevdaha, uvažene Hanke Paldum koja je publici podarila noć za pamćenje.

Pored Hanke Paldum nastupio je i Hamza Škrijelj, slavuj iz Sandžaka, Muharem Mešinović izvođač ilahija, te lokalni estradni umjetnik Erko Tarić.

 

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img