Arhivska građa Sandžačkog odbora uručena BNV-u

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Sandžački odbor za zaštitu ljudskih prava i sloboda uručio je Bošnjačkom nacionalnom vijeću (BNV) zbirku dokumenata u kojima su zabilježena kršenja ljudskih prava u Sandžaku tokom poslednje decenije 20. vijeka.

Novoimenovana predsjednica Sandžačkog odbora Azra Aličković, kazala je novinarima da će građa biti digitalizovana i predata na čuvanje tom manjinskom organu.

“U dokumentima su zabilježena sva kršenja ljudskih prava koja su se desila u tom periodu od strane srpske vlasti. Prikupljani  su dokazi na osnovu različitih vrsta kršenja ljudskih prava, uključujući i politička suđenja i masovne torture”, naglasila je Aličkovićeva.

 Predsjednica BNV Misala Pramenković ocijenila da dobijena arhivska građa ima veliki značaj za Bošnjake.

“Želim da iskoristim priliku da se u ime BNV i u svoje ime zahvalim Sandžačkom odboru za zaštitu ljudskih prava i sloboda  na ovoj izuzetno važnoj građi, koja se tiče procesa torture koje smo imali devedesetih godna u Sandžaku. Ono što mogu da kažem, je da će ova građa, sada vlasništvo BNV, biti dostupna svima onima kojima je potrebno za dalja istraživanja, upoznavanja i sve ostalo”, poručila je Pramenković.

Predsjednica BNV se zahvalila dosadašnjoj predsjednici te organizije civilnog društva (OCD) Semihi Kačar na, kako je kazala, velikom dopinosu u očuvanju i afirmaciji ljudskih prava u Sandžaku.

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img