Psiholog: Nasilje nad ženama u Novom Pazaru izuzetno je rasprostranjeno

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Internacionalna kampanja 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama obilježava se širom svijeta od 25.novembra – Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama do 10.decembra – Međunarodnog dana ljudskih prava.

U kontekstu rastuće mizoginije u kojem je nasilje nad ženama u eskalaciji, neophodno je da zajedno, odlučno ustanemo protiv nasilja. U Srbiji je od početka ove godine izvršeno 27 femicida, 27 žena ubijeno je zbog toga što su žene.

O ovom problemu najviše govorimo  kada su neki važni datumi i kada neko ozgubi život, te istog dana i zaboravimo na ono što se desilo, naglasila je Semrija Smailović, psiholog i kandidatkinja SPP-a za odbornicu u skupštini grada Novog Pazara .

“Tu zasita vidimo da smo kao društvo neodgovorni, prije svega neodgovorni smo kao pojedinci, a sa druge strane rad institucija je najverovatnije izostao, jer ovakva statistika, koja je poražavajuće, je odgovor na sve to”, istakla je kandidatkinja za odbornicu u skupštini grada Novog Pazara.

Žene nisu slabije, već nežniji pol, te iz tog razloga su mnogo puta mete naslnika, odnosno nad njima se vrši nasilje, riječi su Smailovićeve.

“Osoba koja trpi psihičko nasilje, doživljava konstantne prijetnje, ucenje, proganjanj. Njeno funkcionisanje i život je sveden na teške trenutke i traženje solucije, ukoliko ima podršku sa strane, kako izaći iz tog začaranog kruga”, dodala je ona.

Kakva je situacija u ovom gradu, pojašnjava kandidatkinja za odbornicu u skuptini garada Novog Pazara.

“Nasilje nad ženama u Novom Pazaru je izuzetno rasprostranjeno. Novi Pazar je grad sa visokom stopom nezaposlenosti, među njima je veliki broj žena koje nisu zaposlene, tako da je i to jedan od razloga koji doprinosi da nasilje nad ženama u Novom Pazaru bude izraženo”, kazala je ona.

I ako je Novi Pazar imao priliku za izgradnjom sigurne kuće, do danas od tog projekta nema ništa.

“Novi Pazar je posebna priča. Sigurna kuća je, nažalost, samo pomenut projekat koji će se realizirati, a pitanje je da li će se i kada to riješiti, jer ovaj grad je do sada pomenuo mnoge projekte koji su samo na papiru”, zaključila je Smailovićeva.

“16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama” je globalna kampanja koju obeležava preko 1.700 organizacija u više 100 zemalja.

SANA-A. Alić

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img