Ganić: Salmonela potvrđena kod četiri pacijenta u bolnici u Novom Pazaru

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Epidemiolog Zavoda za javno zdravlje Novi Pazar (ZZJZNP) Safet Ganić, istakao da je kod četiri pacijenta potvrđena salmonela, te se još uvijek uzimaju uzorci i rade analize. Ostali pacijenti su dobrog zdravstvenog stanja i pušteni su kući.

Trenutno je na dječijem infektivnom odjeljenju  jedan dječak, na infektivnom za odrasle imamo dvije osobe i svi su u dobrom zdravstvenom stanju, dodao je on.

„Pacijenti koji su pušteni kući su i dalje pod terapijom, a nakon pet dana će se vratiti kod svog ljekara, gdje će se vršiti dalji pregled, a kod nas će dati dva uzorka stolice na salanelu koja je uzrokovana. Kod ostalih lica ako se dokaže da su negativna i koja nisu imala uzročnike, vjerovatno neće davati stolicu, jer su oporavljeni“, riječi su Ganića.

Sanitarna i veterinarska inspekcija bile su na terenu i uzele uzorke, kako bi se utvrdilo da li je na tom mjestu došlo do trovanja hranom, kazao je epidemiolog.

„Oni su uzeli briseve sa površina i uzorke hrane koja je zatečena u tom restoranu i rezultati analiza nam još uvijek nisu dostavljeni“, dodao je on.

Šta je salmonela i gdje se može naći, pojašnjava Ganić.

„To je jedna bakterija koja je obično prisutna u namirnicama životinjskog porijekla. Izvor zaraze može da bude seo, pileće meso, jaja. Također, može se naći na voću i povrću i ono što je bitno, jeste, da namirnice koje nisu termički obrađene mogu da budu prenosioci salmonele. Kod hrane koja je 100 odsto obrađena, ne može da prenos zarazne bolesti“, zaključio je epidemiolog.

Podsjetimo, prije ćetiri dana u Opštoj bolnici Novi Pazara hospitalizovano je 20 pcijenata, od kojih je 10 djece, zbog sumnje na trovanje hranom.

SANA-A. Alić

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img