Promocija dokumentarnog filma “Muftijin amanet” u Sarajevu – Svjedočanstvo zajedništva i snage

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima


Nakon Novog Pazara i Frankfurta večeras je i u Sarajevu upriličena promocija dokumentarnog filma pod nazivom „Muftijin amanet“, autora Armina Čolakovića.

Promociji su pored više stotina građana prisustvovali i izaslanik člana predsjedništva Bosne i Hercegovine Denisa Bećirovića – njegov savjetnik Mehmed Pargan, izaslanik resiu-l-uleme Kavazovića – direktor centra za kadrove Rijaseta IZ-e Amir Sakić, potpredsjednik RS-a Ćamil Duraković, ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković, dogradonačelnik Grada Sarajeva Samin Avdić, predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo Elvedin Okerić, zastupnici Skupštine kantona Sarajevo, delegacija Vlade Kantona Sarajevo na čelu sa ministrom za boračka pitanja Omerom Osmanovićem, načelnik Općine Ilidža Nermin Muzur, rektor Univerziteta u Sarajevu prof. dr. Rifat Škrijelj, ambasador države Palestine u Sarajevu Rezek Namura, delegacija Stranke pravde i pomirenja na čelu sa Rejhanom Kurtovićem, delegacija Majki Srebrenice, delegacija Bošnjačke akademije nauka i umjetnosti na čelu sa akademikom Šerbom Rastoderom, delegacija Svjetskog bošnjačkog kongresa na čelu sa Mirsadom Čauševićem, delegacija Bošnjačke nacionalne fondacije na čelu sa Tarikom Kurbegovićem, potpredsjednik Udruženja građana porijeklom iz Sandžaka Muharem Hamzić, direktor Fonda Memorijala Ahmed Kulanić, te uža i šira porodica rah. muftije Zukorlića.

Hako Duljević, u ime domaćina, prisutnim je poželio dobrodošlicu, ističući nadu da će o liku i djelu muftije Zukorlića biti još govoreno, na mnogo načina.

– O Muftiji tek trebamo početi govoriti. Vjerujem da će o njemu biti još filmova, da će biti knjiga, naučnih skupova, i da će to tek približiti njegovu veličinu. Muftija nam je probudio veliku nadu i šansu, na svakom mjestu je bio naš glas, kazao je Duljević.

U ime pokrovitelja i organizatora događaja Mufty fondacije, prisutnima se obratio predsjednik Upravnog odbora Usame Zukorlić. Tom prilikom kazao da djelo rahmetli Muftije utemeljeno na principima pravde i pomirenja, ostaje trajni podsjetnik na snagu i odlučnost kojom je radio na povezivanju Bošnjaka diljem svijeta.

– Govorio je da je bolje biti partner nego poltron, biti graditelj mira umjesto razbijač mostova. Ove riječi posebno odzvanjaju ovdje, u Sarajevu, gradu koji je svoje mostove obnavljao iz pepela. Ta filozofija je utkana u srž naše misije.

Podsjetio da je Muftija zajedno sa svojom braćom u Bosni gradio zajedničke institucije koje će sve Bošnjake svijeta držati na okupu.

– Čvrstim rukama, iako su mu bile ranjavane, držao je jedinstvo Islamske zajednice sa sjedištem u Pazaru sa svojim duhovnim centrom u Sarajevu u okviru Rijaseta IZ u BiH. Gradio je Bošnjačku akademiju nauka i umjetnosti zajedno sa bošnjačkom intelektualnom elitom. Sanjao o Svjetskom bošnjačkom kongresu i Bošnjačkoj nacionalnoj fondaciji koje će zastupati i štiti interese svakog Bošnjaka ma gdje bio. Čekao da Sarajevo jednog dana krene sa ulaganjem u svoj Sandžak što je pred kraj života i doživio da vidi. Zamišljao Sandžak povezan sa Sarajevom autoputem.

Usame Zukorlić istakao da osjeća odgovornost i čast da nastavi Muftijin put – put istine, pravde i jedinstva.

– Kao njegov nasljednik u porodici i nasljednik u politici, želim da kažem ne brinete za budućnost Muftijnog pokreta, koliko god to bilo teško i kakva god slika i prilika u datom trenutku izgledala. Dok ovdje u srcu bude tekla Muftijna krv i dok bude i jednog Muftijnog nasljednika, garantujem vam da se neće skrenuti sa cilja koji je davno zacrtan. Najavio je iza sebe generaciju pobjede koja će ići vatreno naprijed.

– Dio amaneta koji nam je ostao iza sebe rahmetli Muftije je i Stranka pravde i pomirenja koju je osnovao i vodio, čiji sam danas predsjednik. U dvije godine djelovanja imamo već 3. izborni ciklus. Koristim priliku da pozovem sve one koji imaju državljanstvo republike Srbije da dođu u Sandžak 17. decembra i glasaju. Ukoliko neko nije u mogućnosti, rok za upis za glasanje u ambasadi je još tri dana. Imam potrebu da se zahvalim Sarajevu na ubjedljivoj pobjedi koju smo imali na prošlim izborima na glasačkom mjestu ambasade R. Srbije u Sarajevu sa preko 95% glasova.

– Ovaj skup je svjedočanstvo zajedništva i snage naših ljudi. Zahvaljujem se svima koji su večeras ovdje, kao i onima koji su s nama srcem. Vaša podrška je podstrek u ostvarivanju naših zajedničkih ciljeva. Pozivam vas da se aktivno uključite i podržite naše borbu, kako bismo zajedno gradili bolju budućnost, kazao je Zukorlić.

Pored Zukorlića prisutnima su se obratili i Ćamil Duraković, potpredsjednik manjeg bosanskohercegovačkog entiteta RS i Elvedin Okerić, predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo.

Skup je završen dovom koju je proučio Nihad Zukorlić.

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img