Zasađen ružičnjak u Novom Pazaru oboljelima od cistične fibroze pluća

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Ružičnjak u obliku pluća od 65 ruža zasađen je danas na Međunarodni dan osoba oboljelih od cistične fibroze, ispred sportske dvorane Pendik u Novom Pazaru, kao simbol podrške sugrađanima suočenim sa ovom bolešču.“CF ružičnjak” u Novom Pazaru peti je ovakve vrste u našoj zemlji. One su, kako je poručeno na skupu u Novom Pazaru, simbol zdravlja, ljubavi i života. Svečanosti prisustvovale brojne delegacije, među kojima i delegacija Ministarstva za brigu o porodici i demografiju na čelu sa ministricom Darijom Kisić, Ministarstva zdravlja na čelu sa državnim sekretarom Dr Mirsadom Đerlekom, delegacija Mešihata IZ-e u Srbiji predvođena predsjednikom muftijom dr. Mevlud ef. Dudićem, kao i delegacija grada Novog Pazara na čelu sa Nihatom Biševcem.

Ministarka Kisić ističe da će se ministarstvo na čijem je čelu postarati da se poveća doprinos za liječenje ove teške i rijetke bolesti, te da su majke ove djece najveći heroji.

Državni sekretar u ministarstvu zdravlja Dr Mirsad Đerlek ističe da je liječenje osoba koje boluju od ove rijetke bolesti jako složen i kompleksan, te da će ljekari, kako su to i do sada, uložiti svoj maksimum napora da olakšaju proces.

Među prisutnima i vjerski poglavar muslimana u Srbiji muftija dr. Mevlud ef. Dudić. Ličnim zalaganjem i doprinosom Islamske zajednice pomoć je stigla jednom dječaku iz Novog Pazara. Muftija dr. Dudić istakao da je sveta misija spašavanja nečijeg života. Ko spasi jedan život, dodaje, kao da je spasio cijeli svijet.

Predsjednik Privremenog organa Novog Pazara Nihat Biševac ističe da je Lokalna samouprava odredila poseban fond za pomoć oboljelima, ali da je sve to sitno u odnosu na realne potrebe.

Budžetom Republike Srbije, za liječenje rijetkih bolesti opredijeljeno je 18 milijardi dinara. Neonatalnim skriningom na cističnu fibrozu, koji se u našoj zemlji od 2021. sprovodi zahvaljujući sredstvima iz budžeta Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, osobe sa ovom bolešću dobile su priliku da usled pravovremenog liječenja žive znatno kvalitetnije nego pre.

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img